Raiffeisen avertizează băncile din Ungaria

0

Raiffeisen Bank International (RBI) nu poate ignora la infinit lipsa profitului la subsidiara sa din Ungaria, a avertizat, marți, Peter Lennkh, director pe segmentul de Corporate al grupului bancar austriac, la o conferință organizată de Euromoney la Viena, transmite Reuters.

Declarația vine după ce, la începutul acestui an, directorul general al grupului, Karl Sevelda, anunța că, pentru a reveni pe profit, Raiffeisen va reevalua în primul semestru din 2015 activitatea tuturor celor 15 subsidiare din Europa de Est și va reduce activitatea sau va vinde diviziile cu probleme.

Sevelda a adăugat că banca se va concentra pe operațiunile din România, Cehia, Slovacia și Austria și va scoate Rusia și Polonia din lista celor șase ‘țări de bază’ pentru operațiunile grupului, publicată în 2013. ‘Aceasta este o afacere mare. Facem totul cum trebuie, dar în acest moment nu obținem profit pentru acționarii noștri și acest fapt nu poate fi ignorat la infinit’, a afirmat Lennkh.

Băncile prezente în Ungaria au înregistrat pierderi substanțiale de pe urma schemei de protejare a persoanelor care au luat credite în valută, schemă implementată de Guvernul ungar în 2011, care a permis convertirea împrumuturilor în valută în credite în monedă locală la un curs de schimb preferențial. Anterior, Raiffeisen a luat în considerare vânzarea subsidiarei din Ungaria, dar nu a mers mai departe cu această intenție.

Lennkh a declarat că piețele din Cehia, Slovacia și Polonia sunt cu siguranță mai atractive în ceea ce privește mediul macroeconomic, dar Croația este o piață dificilă. Laszlo Wolf, adjunctul șefului OTP Bank, cea mai mare bancă din Ungaria, a avertizat la conferința de la Viena că încă nu s-a încheiat cea mai dificilă parte a costului poverii pentru bănci din cauza politicilor Guvernului de la Budapesta.

Raiffeisen Bank International a fondat filiala din România în anul 1998. În 2013, banca a obținut un profit net de 104 milioane de euro, în creștere cu 18% față de 2012.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.