Toyota a rămas cel mai mare constructor auto din lume

0

Grupul japonez Toyota Motor Corp. și-a păstrat titlul de cel mai mare constructor auto din lume în 2014, devansând rivalul german Volkswagen datorită celor 10,23 milioane vehicule vândute anul trecut, însă cu toate acestea grupul nipon a avertizat miercuri că în 2015 se așteaptă la o ușoară scădere a vânzărilor sale, transmite AFP.

Vânzările grupului Toyota, care alături de marca cu același nume include și diviziile Hino Motors Ltd. și Daihatsu Motor Co., au crescut cu 3% trecând pentru prima dată în istoria grupului peste pragul de 10 milioane de unități. Cu o cifră record de 10,23 milioane vehicule vândute anul trecut, Toyota și-a păstrat pentru al treilea an consecutiv titlul de cel mai mare constructor auto din lume, devansând Volkswagen AG care a vândut 10,14 milioane vehicule și General Motors care a vândut 9,92 milioane vehicule.

Pentru acest an însă Toyota se așteaptă să vândă 10,15 milioane vehicule la nivel global, cu un procent mai puțin decât în 2014, afectată de cererea slabă din Japonia și economiile emergente. Conform acestor cifre, Toyota ar putea fi devansată în acest an de Volkswagen care ar putea deveni pentru prima dată cel mai mare constructor auto din lume, grație rezultatelor bune de pe piața din China unde intenționează să deschidă noi uzine.

În schimb, Toyota a decis să nu mai construiască noi uzine timp de trei ani, până în luna martie 2016, în ideea de a-și întări competitivitatea în loc de a se lansa într-o cursă pentru cantitate, a explicat un director al grupului japonez la Salonul auto de la Detroit. ‘Dacă cererea va depăși capacitatea noastră de producție utilizată la maxim atunci vom analiza posibilitatea majorării după un examen atent al tendințelor de pe piață’, a adăugat responsabilul de la Toyota.

General Motors a fost cel mai mare constructor auto din lume timp de șapte decenii fiind devansat de Toyota în 2008. GM a redevenit lider în 2011 când producția Toyota a fost afectată de cutremurul și tsunamiul care a devastat zona de nord-est a Japoniei. În 2012, însă, grupul Toyota a revenit pe primul loc, poziție pe care a păstrat-o și în 2013 și 2014.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.