BCE a aprobat o facilitate de urgență pentru creditorii eleni

0

Banca Central Europeană (BCE) a aprobat o facilitate de urgență pentru instituțiile financiare elene, care va fi furnizată prin intermediul Băncii Centrale a Greciei (BoG), au afirmat pentru Reuters surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Săptămâna trecută, înăsprirea nivelului lichidităților înaintea alegerilor generale programate duminică a determinat BoG să solicite BCE aprobarea unei așa numite facilități de urgență (ELA) pentru principalii creditori eleni. „Banca Central Europeană a aprobat linia ELA”, au declarat sursele.

În mod normal, băncile grecești își asigură necesitățile de lichiditate de la Banca Central Europeană, iar în luna noiembrie împrumuturile lor de la BCE au crescut cu 2,3% până la 44,9 miliarde de euro. Însă, creșterea retragerilor de depozite, după ce Guvernul de la Atena a anunțat organizarea de alegeri anticipate, cumulate cu emisiunile de titluri de stat le-au afectat lichiditatea. Surse anonime au anunțat săptămâna trecută că băncile au cerut peste cinci miliarde de euro de la facilitatea de urgență.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.