Oficial american în Cuba, pentru prima dată după 35 de ani

Subsecretarul de Stat Roberta Jacobson, primul oficial american de rang înalt care vizitează teritoriul cubanez în ultimii 35 de ani, a sosit miercuri la Havana, pentru a participa la un dialog istoric între cele două ţări, a anunţat o sursă oficială americană, relatează AFP.

Mâna dreaptă a secretarului de Stat John Kerry pentru America Latină, Jacobson urmează să conducă joi delegaţia americană la negocierile cu privire la restabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări, anunţată la jumătatea lui decembrie, după mai bine de o jumătate de secol de disensiuni.

Delegaţiile cubaneză şi americană au început miercuri dimineaţa negocierile, printr-o reuniune pe tema migraţiei.

Delegaţiile Statelor Unite şi Cubei, care participă miercuri la primele discuţii la nivel înalt din ultimii 35 de ani, au salutat dialogul „productiv” şi „constructiv” pe tema imigraţiei, relatează AFP. „Discuţiile au fost productive, în spirit de colaborare”, a declarat Alex Lee, subsecretar de Stat adjunct pentru Americi. „Dezbaterile au fost constructive”, a confirmat Josefina Vidal, director în Ministerul cubanez de Externe. Cele două delegaţii au discutat despre imigraţie, însă deocamdată nu au fost înregistrate rezultate semnificative.

Secretarul de Stat american John Kerry a afirmat miercuri că intenţionează, la momentul „potrivit”, să efectueze o vizită în Cuba, unde au început întrevederile între oficiali ai celor două ţări în vederea restabilirii relaţiilor, îngheţate de aproximativ 50 de ani.”Când va fi un moment bun, (…) potrivit, intenţionez să mă deplasez în Cuba pentru a deschide oficial o ambasadă şi pentru a începe să avansăm” în relaţiile dintre Washington şi Havana, a declarat Kerry la finalul unei întrevederi, la Washington, cu Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini.

În prezent, Cuba şi Statele Unite trebuie să negocieze „unele lucruri”, a notat şeful diplomaţiei americane.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.