Iohannis cheamă, din nou, partidele la consultari

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi seara, că a invitat partidele la consultări „pentru una din zilele viitoare” să îi spună cum văd calea cea mai bună pentru o schimbare, precizând că statul funcționează numai dacă și instituțiile sale funcționează bine.

„Statul funcționează dacă toate instituțiile sunt nu numai la locul lor, ci funcționează bine. Acest lucru se poate rezolva nu simplu, dar cred că deja foarte mulți politicieni își doresc acest lucru. Am invitat pentru una din zilele viitoare partidele la consultări exact pe această temă. Vreau să discutăm să vedem unde ar trebui intervenit, ce pachete legislative propun partidele, ce pachete legislative se impun în această perioadă”, a spus Iohannis, la Realitatea TV.

Șeful statului a dat exemplul Parlamentului ca temă de discuție. „Dacă vrem să avem un Parlament mai mic și mai performant, cred că trebuie să se lucreze pe Codul electoral care, la rândul lui, va influența și alegerile locale din 2016, care și acestea trebuie gândite și organizate în așa fel încât oamenii să se simtă reprezentați de aleșii locali”, a afirmat Klaus Iohannis.

Președintele a arătat că dacă la capătul consultărilor va fi reliefat un punct de vedere majoritar, iar el se va materializa într-o modificare legislativă care va găsi soluții la anumite probleme, atunci acest lucru ar însemna că se merge pe calea cea bună. „Nu președintele trebuie să vină și să spună: ‘Voi, parlamentarii mergeți și faceți acest sistem’. Am avut așa ceva, nu a funcționat. De aceea vreau să invit partidele la un dialog autentic, nu eu să le spun ce vreau, ei să îmi spună cum văd calea cea mai bună pentru o schimbare, evident, în bine. După această rundă de consultări, cu siguranță vom putea să tragem împreună niște concluzii și dacă apare o idee care se reia de mai multe grupuri, înseamnă că suntem pe calea de a avea o opinie majoritară. Atunci, dacă această opinie majoritară duce la îmbunătățirea lucrurilor, înseamnă că suntem pe calea cea mai bună de a merge spre o modificare legislativă care îndreaptă anumite probleme”, a argumentat șeful statului.

Iohannis a explicat că un stat democratic funcționează numai dacă cetățenii au încredere în instituțiile fundamentale: Parlament, Guvern, Președinție. El a arătat că toate aceste trei instituții trebuie să fie funcționale.”În anii care au trecut am avut perioade în care una sau alta din aceste instituții de bază au avut tendința să preia foarte multă imagine și altele să rămână cu prea puțină imagine și prea puțină încredere, până la urmă. Nu poate să funcționeze așa”, a concluzionat președintele

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.