Obama nu îl primește pe Netanyahu la Casa Alba

Share:

Preşedintele american Barack Obama nu se va întâlni cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în timpul vizitei acestuia în Statele Unite, la începutul lui martie.

Barack Obama „nu se va întâlni cu premierul Netanyahu, din cauza apropierii alegerilor din Israel”, care vor avea loc pe 17 martie, a declarat Bernadette Meehan,  purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională. Ea a adăugat că un asemenea refuz nu este o ofensă, ci  este ci „un principiu şi o practivă veche” faţă politicienii străini care se află în campanie electorală.

Liderul israelian ar urma să vorbească pe 3 martie în Congresul Statelor Unite, în care unii congresmeni ameninţă că vor adopta noi sancţiuni împotriva Iranului, împotriva recomandării lui Obama şi în contextul în care Iranul se află în toiul unor negocieri cu marile puteri asupra programului său nuclear controversat.

Această vizită a luat prin surprindere Casa Albă. Obama şi aliaţii săi se tem că această vizită poate fi o ocazie ca Israelul şi republicanii, care deţin controlul asupra Congresului, să atragă şi mai mulţi opozanţi faţă de un acord cu Iranul, cu riscul de a provoca eşecul negocierilor în curs. Obama a spus că va opune un vot de veto oricărei propuneri de lege care impune noi sancţiuni Teheranului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.