Regele Mihai, patru procese împotriva statului român

0

Regele Mihai este în conflict cu statul din cauza pădurilor de la Săvârşin. Fostul suveran al României a deschis patru procese împotriva Ministerului Mediului pentru că nu poate exploata peste 1.200 de hectare de pădure. Majestatea sa cere daune de peste 800.000 de lei autorităţilor, iar cazul va fi tranşat de magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti.

În ciuda valului de simpatie din jurul regelui Mihai, majestatea sa nu este ferită de probleme cu autorităţile. Casa Regală nu poate exploata peste 1200 de hectare de pădure din cele peste 7000 pe care le deţine în judeţul Arad. Suprafaţa cu pricina este considerată rezervaţie naturală şi este protejată prin lege. Aceeaşi lege îi conferă, însă, şi dreptul de a primi despăgubiri din partea statului român.

Regele cere 200 de mii de lei pentru fiecare an în care nu a primit daunele legale. Anual, însă, Majestatea sa plăteşte peste 670.000 de lei pentru paza domeniului forestier de la Săvârşin. De încasat, însă, nu poate din pricina legii. În 2010, premierul Emil Boc a oprit plata acestor compensaţii care s-au acordat doar între anii 2007-2009.

„In situatia majestatii sale sunt mii de oameni. In 2012 s-a dat o decizie a Comisiei Europene care prevede explicit că este de acord ca statul român să facă aceste compensaţii. Dacă va da altă modificare legislativă va fi pentru viitor, iar cei care nu şi-au solicitat în timp util aceste compensaţii vor intra în prescripţie, că de fapt ei asta vor”, a spus Gabriel Zăgrean, avocatul Majestăţii Sale, Regele Mihai.

În ciuda problemelor, Ocolul forestier Săvârşin aduce, totuşi, profit Casei Regale. Potrivit unui raport depus în instanţă chiar de reprezentanţii regelui, în 2011, ocolul forestier Săvârşin i-a adus în conturi un profit brut de 82.000 de lei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.