Cadrul legislativ pentru creşterea absorbţiei fondurilor UE, simplificat!

0

Ministerul Fondurilor Europene are în vedere adoptarea mai multor măsuri pentru creştere a absorbţiei fondurilor europene, între care documentaţii de atribuire standard pentru supervizare, pregătire de proiecte sau proiectare, dar şi un pachet legislativ simplificat pentru finanţarea 2014-2020.

Într-un răspuns la o întrebare adresată de deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan, privind legislaţia subsecventă referitoare la accesarea fondurilor europene pe exerciţiul financiar 2014-2020, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, susţine că acest minister urmăreşte îmbunătăţirea cadrului instituţional, legislativ şi procedural prin adoptarea măsurilor de simplificare şi uniformizare a procedurilor operaţionale cu impact asupra accelerării ritmului de implementare a programelor operaţionale.

Deputatul sucevean Ioan Bălan l-a întrebat, la sfârşitul anului trecut pe ministrul Fondurilor Europene despre implementarea legislaţiei subsecvente pentru exerciţiul financiar 2014-2020 în condiţiile în care, în Legea bugetului de stat pentru 2015 se menţionează că „proiectele cu finanţare externă nerambursabilă aferente perioadei de programare 2014-2020 se introduc în bugetele ordonatorilor principali de credite după intrarea în vigoare a bazei legale naţionale de gestionare a fondurilor externe nerambursabile”.

În răspunsul care a fost înregistrat la Camera Deputaţilor săptămâna trecută, ministrul Eugen Teodorovici arată că MFE are în vedere mai multe măsuri care să ducă la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene. Astfel, se prevede elaborarea de documentaţii de atribuire standard pentru servicii de supervizare, pentru servicii de pregătire aplicaţii sau proiecte şi de proiectare lucrări, dar şi pentru servicii de asistenţă tehnică.

Totodată, MFE doreşte transpunerea şi actualizarea clauzelor Federaţiei Internaţionale a Inginerilor Consultanţi (FIDIC) în legislaţia românească pentru reglementarea condiţiilor de contract din domeniul construcţiilor. Teodorovici susţine că în realizarea acestui obiectiv de creştere a absorbţiei fondurilor europene se vor monitoriza operativ proiectele de investiţii prioritare în vederea diminuării riscurilor de neîndeplinire a ţintelor lunare de plăţi aferente fiecărui contract.

Ministrul Fondurilor Europene a mai precizat că o altă măsură importantă este elaborarea unui pachet legislativ simplificat privind fluxurile financiare 2014-2020.

Eugen Teodorovici a dat asigurări că România va putea asigura finanţarea pentru proiecte de investiţii din fondurile europene nerambursabile disponibile pentru perioada 2014-2020, subliniind că au fost începute acţiuni consultative cu autorităţile responsabile în domeniul fondurilor europene pentru elaborarea bazei legale naţionale de gestionare a fondurilor externe nerambursabile.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.