Cătălin Ivan pune tunurile pe Ponta și Dragnea

Președintele PSD, Victor Ponta, ar trebui să nu mai candideze la congres pentru un nou mandat la șefia partidului, consideră europarlamentarul social-democrat Cătălin Ivan, liderul PSD sector 1.

Ivan susține că există în prezent o tensiune și „o nemulțumire firească” în PSD, după pierderea unei bătălii foarte importante — alegerile din 16 noiembrie 2014 și a comparat actuala perioadă cu cea din iarna anului 2009 — 2010, când fostul lider al PSD, Mircea Geoană, a pierdut prezidențialele, dar a candidat totuși pentru un nou mandat la președinția partidului.

„Eu îmi aduc aminte de momentul 2009—2010, când Mircea Geoană a pierdut alegerile prezidențiale, deși la o diferență mică, pe o greșeală personală. În mare parte, partidul și-a făcut atunci datoria, ca și acum. Acum PSD a luat 40% în primul tur, un rezultat foarte bun. Atunci l-am condamnat pe Mircea Geoană, că nu și-a dat demisia și că a candidat la congres pentru un nou mandat, pe principiul că, dacă ai pierdut alegerile, pleci acasă. (…) Partidul să vină cu o altă ofertă în fața celor care deja au spus ‘nu’. Varianta de a veni cu aceeași ofertă în fața celor care te-au refuzat o dată, este deja perdantă din start. Am crezut atunci că Victor Ponta era o alternativă și era clar o alternativă. Și acum, dacă m-aș întoarce în 2009, tot cu Victor Ponta aș fi votat, tot pe el l-aș fi susținut. (…) Cert este că am avut un congres liber. Atunci l-am condamnat pe Mircea Geoană, și spun și acum, că a greșit că a mai candidat pentru un nou mandat. Acum nu pot să-i spun lui Victor Ponta că face bine că nu-și dă demisia. Victor Ponta din 2012, așa cum îl știam eu atunci, și-ar fi dat demisia. Era de părere atunci Victor Ponta, ca mulți din generația noastră, că nu poți pierde alegerile și să continui să conduci partidul. Ce s-a întâmplat cu Victor Ponta de atunci, cum a ajuns să fie Victor Ponta de acum, nu mă întrebați pe mine, îmi scapă. Victor Ponta de atunci știu unde s-a pierdut, s-a pierdut undeva pe drum”, a declarat Cătălin Ivan la Realitatea TV.

Potrivit acestuia, Victor Ponta ar fi fost un președinte de partid foarte bun, dacă nu ar fi preluat guvernarea în 2012 și nu l-ar fi lăsat pe Liviu Dragnea să se ocupe de treburile de partid.

„Proiectul prin care Victor Ponta trebuia să se ocupe de președinția României s-a încheiat. De ce am ajuns aici? (…) Sunt foarte multe întrebări care își vor găsi răspunsul într-o analiză internă a partidului. Cred că Victor Ponta este un om politic nu numai tânăr, ci și valoros, care poate să aibă viitor în continuare. Nu înțeleg de ce acum face ceea ce condamna în 2010″, a spus Ivan, care a reamintit că va candida la șefia PSD, la viitorul congres al partidului.

Președintele PSD sector 1 a ținut să sublinieze că discuția se poartă greșit pe persoane, pentru că PSD trece printr-un moment dificil.”Îi transmis lui Liviu Dragnea că, atunci când face analizele, să știe că PSD sector 1 și-a făcut datoria. (…) Victor Ponta este un premier bun, dar este vorba despre cum va ajunge PSD la alegerile din 2016. Partidul acesta va fi pregătit să ducă lupta cu PNL, cu un președinte care este susținut acum de 70 %.? (…) Suntem pregătiți să ducem lupta asta în continuare? O ducem, dacă partidul hotărăște să ducem bătălia asta în continuare, o duce cu PNL și cu Iohannis. O altă variantă este ca PNL să facă o nouă majoritate, așa cum vin semnale din partea dreptei, cu UNPR sau cu cei nemulțumiți, care pleacă prin excluderi și să pierdem guvernarea. Este cel mai prost scenariu. Al treilea scenariu ca PSD să rămână la guvernare într-o formulă cu PNL — o vehiculase Robert Negoiță la un moment dat după care a tăcut — prin care cei mai buni de la PSD, PNL să facă un guvern până în 2016, să se asigure stabilitate și în 2016 să vedem care din partidele de pe scena politică are mai multă aderență. (…) Până atunci nu am fi în război direct cu Klaus Iohannis”, a opinat Ivan.

Potrivit acestuia, nu era momentul ca în PSD „să se taie capete”.”Dai afară un fost președinte de partid, nu se întâmplă nicăieri lucrul ăsta. Am fost total împotriva lui Mircea Geoană, total cu Victor Ponta, nu am o relație de niciun fel cu Marian Vanghelie. Marian Vanghelie a fost ultimul care m-a dorit la sectorul 1, că deranjam acolo niște lucruri. (…) Dar cum să dai afară trei membri de partid importanți, mai ales că nu mi-a fost clar de ce. Acum e clar că cei dați afară nu vor sta cu mâinile în sân. E o copilărie să crezi că dai afară un lider al partidului și el placă acasă, se va apuca de grădinărit. (…) Trebuie să încetăm să vopsim gardul, să spunem cine suntem”, a afirmat președintele PSD sector 1.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.