Gorghiu și Blaga merg cu lecțiile făcute la Cotroceni

Share:

Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a anunţat luni componenţa delegaţiei pentru consultările de la Cotroceni, care va fi condusă de co-preşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, fiind conturat mandatul politic în privinţa legilor electorale, a finanţării campaniilor şi imunitatea parlamentarilor.

Delegaţia nostră va fi condusă de co-preşedinţii PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga. Vor mai participa Cătălin Predoiu, Mihai Voicu, Gheorghe Flutur şi Ciprian Dobre, preşedintele consiliului judeţean Mureş”, a spus vicepreşedintele PNL.

Voicu a menţionat că PNL susţine revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin, „un lucru care ţine de reprezentarea democratică şi de legitimitatea alesului local”, acelaşi mod de alegere fiind susţinut şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene. În privinţa alegerilor parlamentare, vicepreşedintele PNL a afirmat că liberalii susţin reducerea semnificativă a numărului de parlamentari şi „împiedicarea ca pe cale artificială, din cauza efectelor legii electorale, acest număr de parlamentari să crească în urma alegerilor”. „Dorim introducerea votului prin corespondenţă pentru românii cu domiciliul sau reşedinţa în afara României”, a mai spus Voicu.

El a reiterat necesitatea ca legile electorale să fie adoptate în Parlament până pe 5 mai, astfel încât să poată fi aplicate conform deciziei Curţii Constituţionale.

Totodată, în cazul finanţării campaniilor electorale, vicepreşedintele PNL a menţionat că este susţină varianta finanţării de la bugetul de stat a cheltuielilor de campanie, cu impunerea unor praguri în lege. „A sosit în opinia noastră momentul unor reforme radicale în sensul scăderii corupţiei politice care se manifestă inclusiv prin finanţarea campaniilor electorale. În opinia noastră, atât plafoanele de cheltuieli, cât şi tipul de campanie care se poate face trebuie coborâte radical. Credem că o campanie electorală care să se refere exclusiv la informarea cetăţenilor cu privire la idei şi proiecte trebuie să acopere doar parte de mijloace de informare în masă, cheltuielile cu presa, parte de identitate vizuală, afişaj panotaj, şi exclusiv materiale tipărite. Ne dorim eliminarea din campaniile electorale a oricărui fel de obiect, fie el şi simbolic, care poate însemna implicit, chiar şi la scară mică orice fel de corupţie politică”, a explicat Voicu.

Vicepreşedintele PNL a precizat că susţine eliminarea posibilităţii distribuirii de obiecte promoţionale, indiferent de valoare, în campaniile electorale. „Pentru a elimina complet orice fel de finanţare care poate veni din interese politice sau pe căi mai puţin legate strict de doctrina politică a partidului respectiv, o astfel de metodă poate însemna, în paralel cu coborârea dramatică a acestor plafoane, aplicarea modelelor din numeroase ţări occidentale, dacă vreţi inclusiv Germania, care să însemne finanţarea acestui tip de campanie electorală, extrem de restrâns, exclusiv de la bugetul de stat, să nu mai poată fi permisă niciun fel de finanţare din partea unei persoane interesate, evident cu condiţii care pot fi trecute, care ţin de decontarea ulterioară numai pentru cazul obţinerii unui anumit scor, condiţii egale pentru toţi participanţii la competiţia electorală”, a declarat Voicu.

El a menţionat că dacă se optează pentru finanţarea cheltuielilor de campanie electorală de la bugetul de stat, condiţia este ca partidele să nu mai beneficieze de donaţii pentru cheltuieli pentru alegeri.

Voicu a afirmat că, în opinia liberalilor, se poate opta pentru eliminarea finanţării partidelor prin donaţii şi plafonarea cotizaţiilor membrilor de partid în cazul cheltuielilor care nu vizează campaniile. În plus, vicepreşedintele PNL a precizat că partidul pe care îl reprezintă susţine accelerarea procedurilor de ridicare a imunităţii parlamentarilor sau a începerii urmăririi penale pentru actuali sau foşti miniştri.

Voicu a afirmat că PNL a depus deja un proiect de lege în acest sens, care se află în dezbaterea Parlamentului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.