Pacienții își pot accesa virtual dosarul de sănătate

Share:

Guvernul a aprobat normele de aplicare pentru dosarul electronic de sănătate, care va aduna virtual informaţii despre tratamentele, bolile şi evoluţia fiecărui pacient. 

Astfel, toţi cetăţenii, asiguraţi sau nu, îşi vor putea accesa dosarul pe baza unei parole primite de la medicul care l-a întocmit. Până acum însă, doar puţin peste 6.000 de medici, din cei 35.000 care au semnătură digitală au contribuit cu informaţii la dosar. Iar unii dintre ei spun că marea problemă a dosarului electronic o reprezintă siguranţa informaţiei medicale.

În curând, dosarul electronic de sănătate va conţine istoricul medical, trimiterile, analizele şi reţetele fiecărui pacient. Deşi, la nivelul întregii ţări doctorii au început să scrie în aceste dosare, în prezent, doar 6.200 din cei peste 35.000 care au semnătură digitală, au contribuit cu informaţii la dosar. Iar mulţi dintre ei spun că normele de aplicare nu sunt clare.

În prezent, aproximativ 3,8 milioane de români au dosar electronic de sănătate. Cifra este destul de mică, dacă ne gândim că toţi românii, fie că sunt sau nu asiguraţi, ar trebui să beneficieze de un dosar electronic.

În dosarul electronic pot fi incluse atât grupa de sânge cât şi alergiile sau bolile cronice de care suferă un pacient. Informaţii utile, spun specialiştii, mai ales în cazul unei urgenţe medicale.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.