Stat Islamic a atacat un hotel cu străini în capitala Libiei

0

Un atac armat la un hotel din capitala Libiei, Tripoli, unde sunt cazaţi străini, s-a soldat cu cel puţin trei morţi. Alţii au fost luaţi ostatici. Înaintea atacului, teroriştii detonaseră un vehicul-capcană şi voiau să ucidă diplomaţi străini.

Atacul de la Hotelul Corinthia, din Tripoli, al lanţului hotelier cu acelaşi nume, a fost revendicat de Statul Islamic. Cinci bărbaţi înarmaţi, mascaţi şi îmbrăcaţi cu veste antiglonţ au luat cu asalt hotelul, potrivit România TV. Ei au ucis cel puţin trei paznici şi au luat mai multe persoane ostatice, la etajul 20 al hotelului în care, potrivit unor surse neoficiale ale teroriştilor, s-ar afla şi diplomaţi străini.

O maşină-capcană a explodat în aceeaşi zonă, cu puţin timp înainte de atac. Autorităţile au evacuat clădirile din apropiere de hotel.

Oficialităţile libiene susţin că în Hotelul Corinthia nu se aflau diplomaţi, în timp ce teroriştii Statului Islamic spun că voiau să ucidă diplomaţi maltezi, potrivit timesofmalta.com. Informaţiile despre atac şi soarta eventualilor ostatici sunt contradictorii. Associated Press, care citează o oficialitate a serviciilor de securitate libiene, transmite că ar fi între trei şi cinci ostatici în hotel, dar purtătorul de cuvânt al hotelului susţine că nu are nicio confirmare că, în hotel, ar fi luaţi ostaici. De asemenea, s-a aflat că cei trei răniţi sunt doi libieni şi un filipinez.

Martorii oculari au povestit că au văzut între doi şi cinci terorişti înarmaţi, purtând veste antiglonţ care au asaltat hotelul şi au urcat la ultimele etaje, luând ostatici cu ei. Ocazional, în hotelul care a fost închis ulterior, s-au auzit împuşcături. Trupele de securitate libiene au înconjurat complexul.
Între timp, forţele de securitate libiene au chemat cât mai multe ambulanţe şi au evacuat mai multe hoteluri din vecinătate, ca măsură de precauţie. Guvernul libian monitorizează situaţia.

Informaţii apărute pe Twitter arată că atacul de la Hotelul Corinthia a fost „botezat” de către militanţii Statului Islamic „Raidul lui Abu Anas al-Libi”. Biroul de presă al „Libya Down” – „guvernul” care conduce Tripoli, i-a acuzat pe loialiştii Operaţiunii pro-Dignity că s-ar afla în spatele acestui atac. „Operaţiunea Dignity” este aliata guvernului libian recunoscut internaţional, cu sediul în Tobruk.

„Corinthia” este unul dintre hotelurile de top din Tripoli, care găzduieşte adesea diplomaţi străini, precum şi oficialităţi libiene.

Într-un comunicat de presă, şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat că atacul de la Hotelul Corinthia a fost un nou act de terorism care spulberă eforturile de pace şi stabilitate în Libia.

„Uniunea Europeanp îşi exprimă solidaritatea cu victimele şi familiile lor. UE sprijină ferm eforturile discuţiilor în derulare, sub auspiciile ONU , pentru găsirea unei soluţii politice, bazată pe respect şi dialog”, a mai spus Mogherini.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.