Banca Mondială se teme de izbucnirea unei pandemii de Ebola

0

Comunitatea internațională este „periculos de prost pregătită” pentru a face față viitoarelor pandemii, care vor urma epidemiei de Ebola, a avertizat marți președintele Băncii Mondiale (BM), citat de AFP.

„Trebuie să ne pregătim pentru pandemii viitoare care ar putea fi cu mult mai letale și mai contagioase decât ceea ce am văzut până acum în cazul Ebola”, a declarat Jim Yong Kim într-un discurs rostit la Washington.

Epidemia de Ebola, izbucnită în Africa de Vest și soldată cu circa 9.000 de victime, pare să fie în declin. Liberia, unul dintre epicentrele epidemiei, nu are în prezent mai mult de cinci cazuri.”Trebuie să tragem învățăminte din epidemia de Ebola, deoarece nu există nicio îndoială că ne vom confrunta alte pandemii în viitor”, a avertizat Kim, medic specialist în boli infecțioase.

Comentariile sale survin în contextul în care răspunsul comunității internaționale la Ebola a fost criticat în mod repetat pentru încetineala și lipsa sa de amploare. De altfel, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recunoscut duminică că a reacționat prea târziu în cazul epidemiei amintite.

Pentru a evita un scenariu similar în viitor, președintele BM și-a reiterat planul de a crea „un fel de fond global” împotriva pandemiilor, în colaborare cu OMS și alte agenții ale ONU.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.