INS: Tendință de stabilitate în industrie și servicii

0

Potrivit opiniilor exprimate în luna ianuarie 2015, de către managerii societăţilor comerciale, se conturează pentru perioada ianuarie – martie 2015 tendinţă de relativă stabilitate în industrie şi servicii, scădere moderată în sectorul de comerţ cu amănuntul şi scădere în construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural, conform Institutului Național de Statistică.
Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar NU trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna ianuarie 2015, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%).
În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere şi anume: fabricarea  altor mijloace de transport (sold conjunctural +19%), fabricarea mijloacelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor şi fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (solduri conjuncturale +18%).
Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%).
Referitor la numărul de salariaţi, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.
Potrivit estimărilor din luna ianuarie 2015, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -22%). Managerii estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -20%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -17%).
În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural -3%).
În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -8%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +8%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere moderată (sold conjunctural -9%).
Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează relativă stabilitate a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural -1%).
Conform estimărilor din luna ianuarie 2015, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%).
În sectorul de servicii, se estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural -1%).

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.