SUA au stabilit un contact cu miliţii şiite din Yemen

0

Oficiali americani participă la discuţii cu reprezentanţi ai miliţiilor şiite houthi din Yemen, care au provocat demisia preşedintelui ţării, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Pentagonului, relatează AFP.

Însă negocierile nu vizează un acord de schimb de informaţii cu privire la Al-Qaida în Yemen, a precizat contraamiralul John Kirby pentru presă.”Dată fiind incertitudinea politică, este corect să se spună că reprezentanţi guvernamentali americani comunică cu diverse părţi, în Yemen, unde situaţia politică este foarte schimbătoare şi foarte complexă”, a declarat Kirby, informează Mediafax.”Este la fel de exact să se spună că houti vor avea cu siguranţă motive să vrea să stea de vorbă cu parteneri internaţionali şi comunitatea internaţională despre intenţiile lor şi despre modul în care se va desfăşura procesul democratic”, a adăugat el.

Întrebat dacă americanii şi houti fac schimb de informaţii despre Al-Qaida în Peninsula Arabia (AQPA), Kirby a răspuns că „nu există o schemă de partajare de informaţii cu houti. Nu există un acord oficial pentru a face acest lucru şi avem nevoie de aceste acorduri oficiale pentru a putea să o facem”.

Washingtonul s-a angajat să-şi continue lupta împotriva AQPA, în pofida haosului care domneşte în Yemen, o ţară în care preşedintele Abd Rabbo Mansour Hadi, un important aliat al ţărilor occidentale, a demisionat săptămâna trecută după ce houti au preluat controlul asupra palatului prezidenţial.

Statele Unite au efectuat un atac cu un avion fără pilot luni, omorând trei membri Al-Qaida, a declarat o sursă tribală pentru AFP.

Washingtonul mizează de mult timp pe Yemen pentru a primi ajutor să lupte împotriva extremiştilor din Al-Qaida. Un mic contingent de forţe speciale americane este mobilizat în ţară pentru a ajuta armata yemenită să lupte împotriva AQPA, pe care americanii o consideră una dintre cele mai periculoase aripi ale reţelei jihadiste. Însă oficiali americani se tem ca nu cumva confuzia din Yemen să compromită operaţiuni antiteroriste şi de informaţii.

Michael Vickers, subsecretarul Apărării însărcinat cu Informaţiile, a afirmat săptămâna trecută, la centrul de reflecţie Atlantic Council, că nu ştie dacă obiectivul houti este „să preia controlul statului sau să-şi exercite influenţa şi să-l remodeleze după interesele lor”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.