Tatuajul care anunţă bolnavii de diabet dacă sunt în pragul morţii

Share:

Dacă vă aflaţi printre cei 390 milioane de bolnavi de diabet de pe mapamond dependenţi de insulină, acest nou tatuaj are potenţialul de vă salva viaţa.

S-ar putea să fiţi reticenţi la un astfel de titlu, dar având în vedere că aproximativ 8 procente din populaţia globului suferă de diabet, utilitatea unei astfel de invenţii este cât se poate de reală.

Dintre cei 390 milioane de bolnavi de diabet, cei mai mulţi dintre ei trebuie să-şi măsoare regulat nivelul de glucoză din organism. Dacă nu ştiţi cum funcţionează respectivul proces, merită să aveţi în vedere că este incredibil de invaziv. Practic, o persoană trebuie să se înţepe pentru a obţine o picătură de sânge care ulterior este testată cu un aparat special. Încercând să sporească nivelul de confort al celor aflaţi în această situaţie, un grup de cercetători lucrează intens la un tatuaj temporar cu o funcţionalitate identică, aceea de a măsura glucoza din sânge. Cea mare diferenţă dintre acest sistem inovativ şi metoda clasică este că nu doare deloc.

Cercetătorii de la Universitatea din San Diego, pentru a obţine creaţia de mai sus, au imprimat electrozi pe o folie de tatuaj temporar şi i-au împerecheat cu un senzor special. După ce aţi mâncat, electrozii generează un curent pe o perioadă de aproximativ 10 minute capabil să extragă glucoza prin piele transportată de ioni de sodiu. Prin măsurarea puterii sarcinii acestor ioni pozitivi de sodiu, senzorii pot estima nivelul de glucoză al persoanei.

Noul tatuaj ilustrat mai sus a fost deja testat pe mai multe persoane cu rezultate foarte bune. Deşi se mai lucrează în continuare la perfecţionarea sa, cu speranţa că în timp va reuşi să funcţioneze continuu sau să fie capabil să ofere şi medicaţie pacientului, creatorii săi sunt optimişti că va costa doar câţiva cenţi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.