Pesediștii se întrunesc la Sinaia

CExN a PSD s-a reunit, vineri, la Sinaia, pentru a clarifica situaţia partidului după eşecul de la prezidenţiale, în condiţiile în care există dispute publice între conducerea centrală şi liderii din teritoriu faţă de măsurile ce trebuie luate pentru a atenua pierderea de imagine a formaţiunii.

Astfel, preşedintele CJ Constanţa, Nicușor Constantinescu, a declarat, public, joi, înainte de reuniunea CExN, că propunerile de modificare a statutului PSD, avansate de preşedintele partidului, Victor Ponta, care vizează să fie sancţionaţi membrii de partid cu probleme în Justiţie, sunt în afara Constituţiei atât timp cât o instanţă nu a pronunţat o hotărâre definitivă şi irevocabilă, informează Mediafax.

Constantinescu, a declarat, totodată, că teoria centrului imaculat, lansată în 2003 de Adrian Năstase, a fost reluată acum de conducerea PSD, respectiv de Victor Ponta şi Liviu Dragnea, pentru a justifica eşecul la prezidenţiale, şi a arătat că greşelile din alegeri au aparţinut conducerii centrale, nu baronilor.Anterior şedinţei CExN, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a expirmat o poziţie tranşantă prin care solicita ca preşedintele PSD, Victor Ponta, să-şi dea demisia de la şefia PSD, asumându-şi astfel responsabilitatea pentru pierderea alegerior.

Mai mult, preşedintele CJ Vrancea, vicepreşedintele PSD Marian Oprişan, a declarat, tot anterior şedinţei, că Victor Ponta poate rămâne preşedinte al PSD dacă nu se va comporta ca Adrian Năstase.

Victor Ponta şi Liviu Dragnea au avansat, public, propunerea ca statutul PSD să fie modificat în sensul ca membrii de partid cu probleme în Justiţie să fie sancţionaţi cu pierderea funcţiei, iar funcţiile politice să fie disociate de cele administrative.

Propunerile lui Ponta şi Dragnea au întâmpinat opoziţia lui Marian Oprişan încă din momentul în care au fost avansate public, în condiţiile în care Liviu Dragnea solicita ca disocierea funcţiilor să se aplice doar la nivel local, iar el solicita ca principiul să fie aplicabil tuturor, inclusiv lui Ponta şi Dragnea.

La CExN al PSD de la Sinaia este de aşteptat să se clarifice aceste poziţii publice contradictorii, în paralel cu elaborarea şi asumarea unei analize a eşecului de la prezidenţiale.

„CExN trebuie să facă o discuţie sinceră, cine a greşit, cum, să ne asumăm responsabilităţile, să demonstrăm solidaritate de la Bucureşti spre provincie, dar şi invers, să realizăm şi să recunoaştem cine e vinovat şi să mergem mai departe pentru că eu chiar cred că România trebuie să aibă stabilitate până în 2016”, a spus Nicuşor Constantinescu, joi, înainte de CExN.

Lucrurile nu par să fie văzute dintr-o perspectivă similară de către preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Întrebat dacă CExN va face o analiză a eşecului de la prezidenţiale, Dragnea a precizat că această analiză a fost deja „finalizată”.”Vom discuta. Analiza amănunţită a fost finalizată şi discutată la primul CExN. Nu am spus public, nu am dat la presă. Şi în toată aceastăperioadă, în întâlnirile pe care le-am avut în ţară şi la sediul PSD cu coelgii din pattid, lucrurile s-au lămurit. Probabil vom discuta şi despre asta, dar trebuie să ne uităm mai mult cu ovhii spre viitor, spre ceea ce trebuie să fie noul proiect politc al PSD pentru 2015-2016. Va prezenta Victor Ponta câteva elemente din acest proiect la care va trebui să lucreze toată lumea de bună credinţă”, a spus Dragnea, joi, înainte de CExN.

Dragnea a spus că părerile în PSD sunt „împărţite” şi în ceea ce priveşte organizarea unui congres de alegeri în acest an.”Este una din discuţii care va fi continuată şi la Consiliul Naţionalpentru că am fost împreună cu Victor Ponta în câteva judeţe – ultima dată la Iaşi – şi acolo părerile erau împărţite. Foarte mulţi au spus că nu trebuie să ne preocupăm acum, în aceste momente, de Congres. Trebuie să ne preocupăm de cum menţinem guvernarea, cum gestionăm guvernarea atât la nivel central cât şi local, de o bună funcţionare a coaliţiei de guvernae în Parlament”, a spus Dragnea.

Dragnea a spus că la CExN de la Sinaia PSD trebuie să stabilească în mod oficial data Consiliului Naţional şi ordinea de zi.”Va fi un Consiliu Naţional extrem de important, unde se vor discuta prevederile în statut, modificările la statut”, a spus Dragnea.

CExN al PSD, convocat în decembrie 2014, a stabilit ca în luna martie 2015 să aibă loc Consiliul Naţional şi congresul de alegeri al partidului. Ulterior, BPN a stabilit, în prima şedinţă din 2015, să amâne organizarea unui congres de alegeri pentru o dată nedeterminată.

BPN a decis, tot atunci, ca în luna martie să aibă loc doar şedinţa Consiliului Naţional, unde se vor organiza alegeri pentru preşedinţia acestui for, urmând ca la Consilliul Naţional să se modifice statutul PSD şi să se decidă şi data de convocare a congresului de alegeri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.