Avalanșă de etnobotanice, la Galați

0

Medicii de la Spitalul Judeţean Galaţi spun că în această lună s-au confruntat cu o ”avalanşă” a cazurilor în care tinerii au ajuns la spital după ce au consumat substanţe psihoactive, atrăgând atenţia că aceştia folosesc diverse amestecuri, care conţin inclusiv acetonă sau otravă pentru şobolani.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi, Lucica Grigorică, a declarat, joi dimineaţă, corespondentului Mediafax că la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) au ajuns, în această lună, 52 de tineri cărora li s-a făcut rău după ce au consumat substanţe etnobotanice.”A fost o avalanşă de cazuri la UPU, mai exact 52 de persoane, cei mai mai mulţi fiind adolescenţi, care aveau diverse manifestări neurologice, cum ar fi stări de agitaţie, halucinaţii, tentative de automutilare sau opusul acestora, stări de letargie. Alţii aveau tulburări digestive, greţuri, vărsături. Ei au primit îngrijiri medicale, iar unii au fost transferaţi către Spitalul de Psihiatrie. Din păcate, sunt foarte mulţi adolescenţi şi care nu ştiu nici măcar ce susbstanţe au consumat, noi le spunem în mod generic substanţe psihoactive”, a spus Lucica Grigorică. De altfel, reprezentanţii Centrului Antidrog Galaţi au atras atenţia asupra numărului mare de persoane care au ajuns la spital după ce au consumat substanţe psihoactive.

Săptămâna trecută, în şedinţa de bilanţ a activităţii instituţiei pe 2014, directorul Centrului Antidrog Galaţi, Angela Ene, spunea că tinerii au început să utilizeze în preparea amestecurilor pe care le consumă substanţe extrem de nocive, precum acetonă sau otravă pentru şobolani.

”Sunt cazuri recente de consum de substanţe cu proprietăţi psihoactive, etnobotanice asociate cu alt tip de droguri, gen cannabis. Se comandă aceste substanţe, care sunt de fapt nişte îngrăşăminte pentru plante, în alte ţări. Societăţile-mamă se află în America şi China. Pentru ca acestea să nu fie supuse controlului vamal s-au înfiinţat laboratoare în Europa. Se comandă de pe internet aceste îngrăşăminte chimice în cantităţi de 200-300 grame, care aduc venituri financiare foarte mari, motiv pentru care oamenii sunt tentaţi să le importe. După care, tinerii din Galaţi, la domiciliu, amestecă acest îngrăşământ cu diferite plante şi pentru ca acestea să se lipească ei folosesc substanţe toxice, cum ar fi acetona şi otrava de şoareci. Toate acestea sunt lăsate la macerat timp de o săptămână, după care le ambalează în pliculeţe şi le comercializează. Consumul de astfel de substanţe a luat o amploare deosebită”, a declarat Angela Ene.

Joi dimineaţă, procurorii DIICOT au făcut percheziţii în judeţul Galaţi, la membrii unei grupări de trafic de droguri, suspectaţi şi că au produs importante cantităţi de etnobotanice, pe care le-au vândut tinerilor, cel puţin 50 de persoane ajungând la spital în urma consumului de astfel de produse.

Conform Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), membrii grupării sunt suspectaţi că începând cu luna martie 2014 au procurat, deţinut şi vândut, inclusiv unor persoane aflate în penitenciare, droguri de mare risc, respectiv comprimate ecstasy, precum şi marijuana.

De asemenea, există suspiciuni că membrii grupării au produs importante cantităţi de produse etnobotanice, prin impregnarea unor substanţe cu efect psihoactiv în produse care pot fi consumate prin inhalare ori prizare, ulterior acestea fiind vândute către diferiţi consumatori, în special tineri.

Anchetatorii spuneau că până în prezent au fost identificaţi aproximativ 200 de consumatori şi că doar în luna ianuarie au ajuns la spital aproximativ 50 de persoane care au consumat etnobotanice produse de această grupare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.