Premierul Orban, față cu vizitele lui Merkel și Putin

0

Premierul ungar Viktor Orban, care agasează UE şi Washingtonul întreţinând relaţii strânse cu Vladimir Putin, se pregăteşte de două săptămâni de echilibristică diplomatică primindu-i, succesiv, pe cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus.

Merkel, care nu l-a onorat niciodată pe liderul conservator cu o vizită de la preluarea puterii de către acesta în 2010, este aşteptată luni la Budapesta, în timp ce sancţiunile europene împotriva Moscovei tocmai au fost prelungite pe fondul conflictului ucrainean.

Liderul rus este aşteptat în capitala ungară 15 zile mai târziu, la 17 februarie, pentru prima sa vizită într-o ţară membră UE din octombrie.”Una dintre preocupările lui Merkel este de a găsi un răspuns la expansionismul rus şi la degradarea relaţiilor dintre UE şi Moscova. Ungaria este un caz-şcoală, cu dependenţa ei energetică şi ocheadele” aruncate Moscovei, analizează fostul ministru ungar de Externe Peter Balazs, contactat de AFP.

Viktor Orban nu a ezitat în ultimele luni să se declare adeptul unui model de societate „iliberală”, citându-l pe şeful statului rus ca exemplu şi lansând o ofensivă împotriva ONG-urilor.

Foarte dependentă de gazul rusesc, Ungaria a încheiat anul trecut un contract de 12,5 miliarde de euro pentru construirea a două reactoare nucleare ruseşti în apropiere de Budapesta.

Dar împingând de fiecare dată limitele, Orban nu a atacat până în prezent frontal UE, în timp ce ţara sa, membră din 2004, este unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor structurale europene.”Orban vrea să continue să obţină maximum de la UE cedând cât mai puţin posibil. Astfel, el va zâmbi şi va accepta criticile lui Merkel, apoi va continua să facă lucrurile în felul său”, apreciază Balazs.

La rândul său, Merkel, a cărei ţară este principalul partener comercial al Ungariei şi al cărei partid, la fel ca cel al lui Orban, face parte din grupul conservator din Parlamentul European, ar urma cel mai probabil să se abţină de la a-l critica direct pe premierul ungar. În opinia lui Daniel Hegedus, de la Consiliul german pentru relaţii internaţionale, cancelarul va „face totul pentru ca Ungaria să rămână în rândurile UE şi să nu slăbească poziţia Uniunii şi a Berlinului în conflictul ruso-ucrainean”.

Potrivit lui Csaba Toth, de la institutul Republikon, cancelarul va „încerca să îl calmeze pe Orban în retorica sa şi modul de a aborda relaţiile internaţionale”.”Mesajul lui Merkel este clar: Ungaria nu trebuie să creeze probleme. Berlinul are destule cu Ucraina, Rusia şi Grecia şi nu vrea să fie nevoită să îşi piardă timpul pentru a disciplina mica ţară membră UE”, subliniază Hegedus.

Un fapt revelator este faptul că ordinea de zi a discuţiilor între cei doi lideri nu a fost dezvăluită şi este puţin probabil ca ei să facă publică o eventuală dispută.”Merkel nu îl va critica deschis pe Orban. Ea se va mulţumi să spună câteva cuvinte care vor împiedica Guvernul ungar să se laude cu un succes total”, apreciază Hegedus.

În ceea ce priveşte venirea lui Putin, Orban a anunţat deja că va profita de aceasta pentru a încheia un nou contract pe termen lung cu Rusia, pe tema gazelor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.