Rachetele lansate din India pot atinge orice ţintă din China

0

India a reuşit pentru prima oară, sâmbătă, să utilizeze un lansator mobil pentru a lansa o rachetă nucleară cu rază lungă de acţiune care va fi capabilă să atingă orice ţintă din China, cu care are relaţii tensionate.

Testul de sâmbătă a fost al treilea pentru racheta Agni V, dar pentru prima oară a fost efectuat cu ajutorul unui lansator mobil, urcat pe un camion, informează Mediafax. Agni V a fost testat pentru prima oară în aprilie 2012. Raza sa de acţiune de 5.000 de kilometri îi permite, potrivit experţilor, să atingă orice ţintă din China, inclusiv instalaţiile militare din nord-estul acestei ţări.

Agni, „foc” în sanscrită, este numele unei serii de rachete lansate de India în 1983. Primele rachete Agni aveau raze scurte şi medii de acţiune şi vizau în mod evident Pakistanul, un inamic tradiţional al Indiei, în timp ce versiunile recente au rază lungă de acţiune şi par mai degrabă să ia în vizor China.

Relaţiile diplomatice dintre India şi China sunt în continuare marcate de suspiciune, moştenită din perioada scurtului război frontalier din 1962. India, unul dintre care mai mari importatori de arme din lume, a lansat un vast program de modernizare a armatei sale, în valoare de 100 de miliarde de dolari.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.