Ahmadinejad vrea să revină pe scena politică

0

Fostul preşedinte iranian Mahmoud Ahmadinejad şi-a anunţat duminică revenirea pe scena politică, lansând un site oficial, cu un an înainte de alegerile legislative din Iran.

Site-ul Ahmadinejad.ir a fost lansat în acelaşi timp cu o pagină de Google+ şi un cont pe Instagram, informează Mediafax.

Mahmoud Ahmadinejad, un conservator, a păstrat tăcerea de la încheierea mandatului său şi alegerea preşedintelui moderat Hassan Rohani în iunie 2013. Revenirea sa pe scena politică are loc în contextul în care reformatorii şi conservatorii din Iran se pregătesc de alegerile legislative prevăzute la începutul lui 2016. Conservatorii îl critică tot mai frecvent pe Ahmadinejad pentru modul în care a condus ţara în perioada 2005-2013.

Acum câteva zile, Mahmoud Ahamdinejad s-a distanţat de un fost vicepreşedinte din mandatul său, Mohammad Reza Rahimi, condamnat pentru corupţie, afirmând că acuzaţiile care îl vizau erau anterioare numirii sale în post.

Rahimi a fost numit în 2009 în funcţia de prim-vicepreşedinte. El a fost condamnat la cinci ani de închisoare şi la plata unei amenzi în valoare de peste 300.000 de dolari, potrivit presei iraniene.

Hassan Rohani a făcut din lupta împotriva corupţiei una dintre priorităţile sale pentru relansarea economiei iraniene, aflate în criză. Potrivit Transparency International, Iranul se află pe poziţia a 136-a din 175 în clasamentul mondial al corupţiei pentru anul 2014.

Guvernul lui Ahmadinejad este suspectat de delapidări cu petrol, principala sursă de venit a Iranului, în contextul în care ţara era vizată de sancţiuni economice occidentale din cauza programului său nuclear controversat. În plus, dublul mandat al lui Ahmadinejad a fost marcat de tensiuni diplomatice cu ţări din Occident şi reprimarea mişcării de contestare în cursul realegerii sale în iunie 2009.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.