Colegiul Medicilor intervine în cazul medicamentelor contrafăcute

0

Colegiului Farmaciștilor din România susține total demersul autorităților de identificare și sancționare a tuturor celor implicați în cazul comercializării medicamentelor contrafăcute și solicită implicarea tuturor factorilor de decizie în găsirea de soluții pentru evitarea unor astfel de cazuri pe viitor.

„Colegiul Farmaciștilor solicită autorităților luarea de măsuri urgente pentru identificarea întregului circuit al rețelei care a adus în țară medicamente contrafăcute pentru tratarea cancerului și le-a comercializat pe teritoriul României, precum și sancționarea celor vinovați de punea în pericol a vieții pacienților pentru obținerea unor beneficii economice. (…) Susținem total demersul autorităților de deconspirare a celor implicați și solicităm soluționarea cât mai rapidă a acestui dosar”, afirmă reprezentanții Colegiului într-un comunicat de presă transmis vineri Agerpres.

Organizația profesională precizează că va lua toate măsurile legale ce se impun, dacă se va demonstra că sunt și farmaciști implicați în cunoștință de cauză în această infracțiune. Totodată, aceasta face apel la colegii farmaciști să se dezică de orice astfel de infracțiuni, să își exercite profesia conform standardelor profesionale și Codului de Etică și Deontologie profesională și să sesizeze organele competente ori de câte ori au cunoștință de astfel de fapte ilegale, care pun în pericol viața pacienților.

Potrivit reprezentanților Colegiului Farmaciștilor, acest caz este cu atât mai grav cu cât persoanele implicate au pus în pericol siguranța pacienților.”Toți cei care lucrează cu medicamente trebuie să știe și să țină cont de faptul că medicamentul nu este o simplă marfă cu care să speculezi pentru a obține profit. Adevărații profesioniști în domeniu trebuie să își pună un semn de întrebare la cel mai mic indiciu care ridică suspiciuni de contrafacere a unui medicament, diferențele de preț foarte mari fiind unul dintre indicii”, mai susține conducerea farmaciștilor.

Soții Robertino și Mariana Stan, administratori ai firmelor Cross Pharm, Benedict Pharma și Farmacia Vitaplus Cernica, sunt acuzați de procurorii Parchetului General că, în calitate de administratori de drept și de fapt ai celor trei societăți comerciale, au prejudiciat bugetul de stat cu circa 3 milioane euro prin înregistrarea în evidențele financiar contabile de cheltuieli fictive reprezentând facturi de prestări servicii.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, membrii acestei rețele aduceau din Turcia, Cipru și Grecia flacoane de Sutent, Velcade, Pegasys și Hereceptin (medicamente contra cancerului) care nu conțineau substanța activă decât în cantități foarte mici.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.