Cutremur puternic, la granița României

Share:

Institutul Naţional pentru Fizica Pământului a înregistrat, joi dimineaţa, un cutremur cu magnitudinea de 4,8 pe Scara Richter.

La data de 05/02/2015 08:16:48 s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4.8 grade in zona BULGARIA, la adancimea de 30km, informează Romaniatv.net.

De 15 ani nu s-a mai întâmplat aşa ceva în România. În doar prima lună a anului, pământul s-a zguduit de 58 de ori. Dacă până acum majoritatea cutremurelor aveau loc în zona seismică Vrancea, în ultima perioadă însă s-au produs seisme şi în alte zone din România. Este un bilanţ înfricoşător.

Majoritatea seismelor s-au produs în zona Vrancea care este „responsabilă” de peste 90% din totalul cutremurelor produse în România, eliberând peste 95% din energia plăcilor tectonice de sub ţara noastră

Mai grav este că, de la începutul anului, seismele nu s-au produs doar în zona Vrancea, ci şi în alte regiuni, în care de regulă pământul se zguduie doar o dată la câţiva ani. Moldova şi Muntenia, spre exemplu, au fost şi ele marcate de cutremure, în timp ce în Transilvania, mişcările seismice au fost mai reduse.

„Într-adevăr chiar a fost o activitate mai intensă, raportată la ultimii ani. Cel mai mare cutremur estimat pentru zona Vrancea ar fi de 7,9 grade pe scara Richter. Dar, asemenea evenimente sunt foarte rare. Iar durata unui astfel de cutremur poate să fie de jumătate de minut sau 40 de secunde. Iar acesta ar putea avea efecte devastatoare, mai ales în Bucureşti,” a declarat Mircea Radulian, directorul Instititutului Naţional de Fizică a Pământului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.