Miting de susținere a formațiunii Syriza, la Atena

0

Mii de persoane au participat joi, la Atena, la un miting pentru susţinerea formaţiunii de extremă-stânga Syriza, aflată la guvernare în Grecia, relatează presa elenă.

Manifestaţia s-a desfăşurat în Piaţa Syntagma şi s-a încheiat fără violenţe. Potrivit autorităţilor grece, aproximativ 5.000 de persoane au participat la manifestaţie. Mitingul a fost organizat în contextul în care premierul de extremă-stânga al Greciei, Alexis Tsipras, a iniţiat negocieri dure cu partenerii europeni pe tema modificării programului de asistenţă financiară destinat Greciei.

De menționat faptul că primele discuţii directe dintre oficiali din Grecia şi Germania, după alegerile din statul elen, respectiv miniştrii de Finanţe Yanis Varoufakis şi Wolfgang Schaeuble, au fost tensionate şi s-au încheiat joi fără un acord sau atenuarea diferenţelor de opinie, relatează Bloomberg.

Schaeuble a spus că el şi omologul său Yanis Varoufakis „au fost de acord să nu fie de acord”, la întâlnirea de la Berlin.”Nu am fost de acord nici măcar să nu fim de acord, din punctul meu de vedere”, a răspuns Varoufakis, citat de Bloomberg.

Întâlnirea a avut loc după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să nu mai accepte obligaţiunile guvernamentale elene drept garanţii pentru finanţarea băncilor din această ţară, sporind presiunilea asupra guvernului de la Atena să menţină măsurile de austeritate cerute de Germania.

Următoarea mişcare aparţine premierului Alexis Tsipras, care a venit la putere cu promisiunea de a renunţa la reducerile de cheltuieli din ultimii cinci ani, aplicate în schimbul finanţării internaţionale de 240 de miliarde de euro primită de Grecia din 2010. Tsipras a renunţat la cererea de restructurare a datoriilor de 315 miliarde de dolari, echivalente cu 175% din PIB, dar a reluat angajările în sectorul public şi a decis mărirea pensiilor şi salariilor, măsuri care încalcă programul de ajutor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.