Posibil cod portocaliu de ninsori și vânt puternic

0

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a anunţat că ar putea fi emis, în noaptea de vineri spre sâmbătă, cod portocaliu în judeţele Teleorman, Olt, Dâmboviţa şi Argeş, în a doua jumătate a nopţii urmând ca atenţionarea să vizeze toată Muntenia şi Dobrogea.

Ion Sandu a spus, la videoconferinţa de la Ministerul Afacerilor Interne, că va continua să ningă, dar vremea rea nu va fi de lungă durată, informează Mediafax.

Directorul ANM a precizat că sâmbătă va fi „o pauză”, iar duminică, vântul va continua să bată, însă nu la intensitatea de sâmbătă noapte. În Oltenia, duminică şi luni, vântul va viscoli zăpada de pe câmp, dar nu se va impune niciun cod, însă temperaturile vor rămâne scăzute până la jumătatea săptămânii viitoare, a adăugat Ion Sandu.

Bucureştiul şi 24 de judeţe din jumătatea de sud a ţării vor fi, de vineri după-amiază până sâmbătă după-amaiză, sub avertizare cod galben de ninsoare şi vânt, care la rafală va depăşi 60 de kilometri pe oră, viscolind zăpada.

Potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie, în a doua parte a zilei de vineri şi la începutul nopţii de vineri spre sâmbătă, aria ninsorilor va cuprinde treptat zona Munţilor Banatului şi cea mai mare parte a Olteniei, Carpaţilor Meridionali şi de Curbură. Ninsorile se vor extinde şi în Muntenia şi Dobrogea, unde va continua să ningă, în general slab, până sâmbătă după-amiază.

Cantităţile de precipitaţii vor fi mai însemnate în Oltenia şi la munte, unde se va depune strat nou de zăpadă, local mai consistent.

Vântul va avea intensificări temporare, viscolind şi spulberând zăpada, în regiunile sudice, dar şi la munte, unde va atinge la rafală peste 50-60 de kilometri pe oră, iar în sudul Banatului, 80 de kilometri pe oră. Vântul se va diminua în intensitate în cursul zilei de sâmbătă.

În regiunile sudice, vântul se va intensifica de vineri dimineaţă, iar ninsori, în general slabe cantitativ, vor fi local şi în restul teritoriului, a precizat ANM.

Avertizarea cod galben a fost emisă pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Argeş, Olt, Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara, Sibiu, Braşov şi Covasna.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.