Rusia ar putea ataca unul din statele baltice

Share:

Vladimir Putin are ambiții care merg dincolo de Ucraina și ar putea ataca unul dintre statele baltice pentru a testa solidaritatea NATO, a afirmat fostul secretar general al Alianței, Anders Fogh Rasmussen.

Vladimir Putin ar putea ataca una din țările baltice pentru a testa NATO. Preşedintele rus vrea să meargă dincolo de Ucraina. Putin vrea să redea Rusiei poziția sa de mare putere. Există o mare probabilitate ca el să intervină în regiunea Baltică pentru a testa articolul 5 al NATO”, a declarat Rasmussen, potrivit Agerpres.

Articolul 5 din Tratatul Alianței Nord-Atlantice stipulează că un atac armat împotriva uneia din țările membre „va fi considerat un atac îndreptat împotriva tuturor părților”. Și, în consecință, acestea vor sprijini „partea sau părțile atacate”, inclusiv prin forță dacă va fi necesar, a reamintit Rasmussen.

„Putin știe că el va fi învins dacă va trece linia roșie și atacă un aliat al NATO. Dar el este un specialist al războiului hibrid”, combinând diferite tipuri de operațiuni pentru a destabiliza un stat, a mai declarat Rasmussen, scrie Agerpres.

Declarațiile sale intervin în contextul în care președintele francez François Hollande și cancelarul german Angela Merkel sunt așteptați vineri la Moscova, în încercarea de a-l convinge pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, să accepte un nou plan de pace pentru estul Ucrainei, unde confruntările s-au intensificat în ultima perioadă, situația în regiune devenind din ce în ce mai critică.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.