Vizitele la Paris și Berlin, primul test extern dat de Iohannis

0

Preşedintele Klaus Iohannis va efectua săptămâna viitoare, începând cu data de 10 februarie, o deplasare externă, în două mari capitale europene, Paris şi Berlin. Vizita oficială în cele două ţări se va încheia pe 12 februarie cu participarea la Consiliul European de la Bruxelles.

Preşedintele Klaus Iohannis se va afla la Paris pe 10 februarie, unde se va întâlni cu preşedintele Francois Hollande şi cu premierul Manuel Valls, iar pe 11 februarie va efectua o vizită oficială la Berlin.

În Germania, şeful statului român are programate întâlniri cu cancelarul Angela Merkel şi cu omologul său, Joachim Gauck. Potrivit presei germane, în cadrul vizitei de la Berlin, Klaus Iohannis vrea sa promoveze aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

„Într-o comparatie europeana, Romania este o tara foarte sigura”, a explicat presedintele Iohannis pentru revista germana Focus, scrie hotnews.ro. „Romania ar trebui sa devina membru intr-un viitor apropiat”, a mai spus Iohannis, adaugand ca acordul Schengen este unul tehnic, nu unul politic.

Cu ocazia vizitei in Germania, presedintele va incerca sa lanseze tinerilor emigranti romani un mesaj de intoarcere acasa si de incurajare sa investeasca in Romania. „Procedurile trebuie sa fie insa comprehensibile, afaceristii asteapta conditii stabile”, a explicat Iohannis pentru Focus. De aceea, combaterea coruptiei se numara printre prioritatile mandatului prezidential, noteaza revista.

Klaus Iohannis a declarat, recent, într-un interviu, că la Paris va avea întâlniri cu preşedintele Hollande şi cu premierul francez, iar la Berlin va discuta cu preşedintele şi cancelarul Angela Merkel, dar şi cu preşedintele Parlamentului german. De asemenea, Klaus Iohannis a mai spus că va merge la Bruxelles, unde în 12 februarie are loc Consiliul European.

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat de către preşedintele popularilor europeni, Joseph Daul, să participe la summit-ul PPE de la Bruxelles care va avea loc joi, 12 februarie, înainte de reuniunea informală a Consiliului European, care se va desfăşura în aceeaşi zi. Summit-ul PPE are pe agendă, potrivit anunţului de presă, „pregătirea reuniunii Consiliului European care va avea loc în aceeaşi zi”.

La reuniunea informală a Consiliului European se va discuta despre lupta Uniunii Europene împotriva terorismului în urma atacului de la Paris asupra sediului redacţiei Charlie Hedbo. Şefii de stat şi de guvern vor aborda şi chestiunea aprofundării cooperării economice şi a funcţionării Uniunii Economice şi Monetare. Totodată, pe agendă se află şi ultimele evoluţii din Ucraina, potrivit unui comunicat postat pe site-ului Consiliului European.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.