Stațiunea Sovata, locul ideal pentru un concediu de neuitat!
Staţiunea montană Sovata este aşezată la poalele Munţilor Ghiurghiului, în imediata apropiere a oraşului cu acelaşi nume, la o altitudine de 475-600 m. Înconjurată de dealuri împădurite cu fagi, carpeni, ulmi, castani, brazi şi stejari, cât şi de Muntele de Sare, staţiunea oferă posibilităţi excelente pentru odihnă şi relaxare.
Sovata este un loc care se poate vizita în orice sezon, un loc deosebit, recunoscut la nivel european încă din anul 1850. Pe timpul verii te poţi bucura de o mulţime de atracţii turistice, iar iarna este un loc care pune la dispoziţia iubitorilor de zăpadă numeroase pârtii pentru ski, ski fond şi săniuş, dotate cu teleski.
Chiar dacă nu are dotările staţiunilor din alte ţări, împrejurimile şi bogăţiile naturale sunt un atu pentru acest loc, motiv pentru care foarte mulţi străini îşi petrec concediul aici. Îţi prezint o listă de lucruri pe care le poţi face în cazul în care te decizi să îţi petreci vacanţa în Sovata.
Lacurile din Sovata sunt renumite atât pentru efectul terapeutic, cât şi pentru fenomenul de heliotermie. Deasupra apei sărate, există un strat de apă proaspătă provenită din precipitaţii. Acest strat de apă proaspătă nu se amestecă cu apa sărată, ci se menţine la suprafaţă, acţionând ca un izolator termic. Astfel, temperatura apei din lacuri variază în funcţie de acumularea căldurii solare în apa sărată.
În Sovata există în total şase lacuri sărate, două cu apă dulce şi un alt lac sărat transformat în mlaştină (Lacul Şerpilor). Cele sărate sunt de tip carstic, formate în doline de sare în depresiuni mici sau mari, însă formarea lor este legată şi de exploatarea sării din trecut. Principalele lacuri din Sovata sunt: Lacul Ursu, Lacul Negru, Lacul Aluniş, Lacul Mierlei, Lacul Verde şi Lacul Roşu ca lacuri cu ape sărate şi Lacul Paraschiva şi Lacul Dulce ca lacuri cu apă dulce.
Dintre toate se remarcă Lacul Ursu, comoara staţiunii Sovata, unic în Europa, fiind unul dintre cele mai mari lacuri sărate, heliotherme din Europa. În trecut teritoriul acestui lac era ocupat de fanat, purta numele de Groapa lui Cristofor şi era străbătut de pârâul Criş-Topliţa. Numele provine de la localnici datorită faptului că se aseamănă cu o piele de urs întinsă, actuala formă căpătând-o în anul 1881.
Lacul Roşu şi-a primit numele de la faptul că în el traieşte un crustaceu inferior, Artemia salina, de culoare roşie. Suprafaţa lacului este de 1600mp. Fundul lacului este acoperit cu un strat gros de nămol cu conţinut ridicat de sulfat de fier şi calciu.
Cel mai vechi lac al staţiunii este Lacul Negru, de origine antropica, şi este vestit pentru nămolul terapeutic extras şi folosit în diferite tratamente, însă rezervele de nămol s-au epuizat cu timpul.
Va puteti recreea in baruri si terase, discoteci, popicaria, cinematograf sau restaurantele care va asteapta cu preparate culinare si bauturi specifice zonei.
Tarif telescaun: 5 lei
În cazul în care doriţi să schiaţi, dar nu deţineţi o pereche de schiuri de calitate, administratorii pârtiei pun la dispoziţia turiştilor schiuri care pot fi închiriate timp de 24 de ore cu numai 25 de lei.
Orar telescaun: 9 – 17.
Un alt obiectiv important al zonei este impresionantul masiv de sare, o cută diapiră din Praid care se întinde până în Sovata pe 1600 m lungime şi 500 m lăţime, terminându-se la Sokoze pe Muntele de Sare. Cele mai înalte puncte ale Muntelui de Sare sunt Vf. Zoltan de 555m şi Vf. Sarea de 533m.
Corund se situează lângă drumul naţional 13 A, la 11 km de Praid şi 18 km de Sovata. Este una din cele mai mari comune ale judeţului Harghita şi cea mai renumită aşezare a Ţinutului Sării. Numele de Corund este inseparabil de ceramica populară, fiind unul din centrele olăritului popular din Transilvania. Vei avea o surpriză placută când vei intra în comună, deoarece fiecare gospodărie de aici reprezintă un mic atelier. Îţi trebuie minim 1-2 ore alocate pentru a intra în fiecare atelier sau magazin. Cu puţină răbdare poţi găsi şi lucruri foarte frumoase, care pot fi achiziţionate drept amintire de concediu.