Febra aftoasă „bate” la porțile Uniunii Europene

Share:

Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și-au accelerat eforturile pentru a ajuta țările din Balcani să se pregătească pentru o posibilă izbucnire a epidemiei de febră aftoasă, informează, luni, FAO, într-un comunicat de presă, transmite AFP.

„Virusul circulă în prezent în anumite părți din vecinătatea Europei și în aproximativ 100 de țări din Africa, Orientul Mijlociu, în mari părți din Eurasia și în unele zone din America de Sud” avertizează FAO. „Comisia Europeană acordă o atenție specială Balcanilor, regiune care cuprinde atât state membre cât și state care nu sunt membre UE, zona fiind mai aproape de țările infectate din sud și est”, adaugă FAO.

În consecință, FAO a ajutat aceste țări să elaboreze și să testeze planuri de urgență, iar recent aceste dispozitive au fost testate în Bulgaria, Serbia și Fosta Republică Iugoslavă Macedonia, unde serviciile veterinare guvernamentale au luat parte la o simulare asistată de calculator privind apariția simultană a mai multor focare de febră aftoasă în cele trei țări.

Ultima criză majoră în regiunea Balcanilor datează din 2011 iar aceste exerciții de simulare sunt ‘un mijloc eficient pentru a identifica slăbiciunile care ar putea antrena consecințe catastrofice într-o criză reală’, subliniază Organizația Națiunilor Unite.

Febra aftoasă este o boală virală ce afectează toate mamiferele biongulate: bovine, bubaline, ovine, caprine, porcine domestice sau sălbatice, răspândirea explozivă a virusului făcând din aceasta cea mai periculoasă boală a animalelor, în principal datorită impactului economic major datorat pierderilor cauzate de moartea animalelor, reducerea producțiilor animaliere și nu în ultimul rând blocarea comerțului cu animale și produse și subproduse de origine animală.

„Deși nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană, boala poate provoca pierderi importante de producție și constituie un factor constrângător major pentru comerțul internațional” insistă FAO.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.