Demența Națională Anticorupție
Elena Udrea, reținută de procurorii DNA. Președintele Consiliului Județean, Silvian Ciupercă, reținut de procurorii DNA. Directorul general al Romarm, Dan Tache, reținut de procurorii DNA. Fostul ministru al Transporturilor, Dan Șova, audiat la DNA. Toate acestea în mai puțin de 24 de ore! Este rău? Este bine? Își fac, în sfârșit, instituțiile statului român datoria? Sau se guvernează cu cătușele fluturate deasupra capului de către procurori, magistrați, servicii de informații și găști care se luptă de prea mulți ani pentru controlul total al României?
Răspunsurile se vor lăsa așteptate mult și bine. Indiferent de numărul aplaudacilor sau a revoltaților care salută sau condamnă, în funcție de propriile interese, o reținere sau alta, situația în care se află România anului 2015 este una tot mai sumbră. Mult-clamata reformă a statului de care vorbeau Băsescu și protejata sa penală, Elena Udrea, nu reprezintă altceva decât o spoială condamnată de toată lumea. Cât timp instituțiile statului, în frunte cu DNA, Parchetul General, DIICOT, SRI, iar lista este al dracului de lungă, vor fi politizate de fiecare guvernare și regim, nu se va schimba nimic în direcția dorită de milioanele de români. Este penibil să te revolți când este condamnat Voiculescu și să aplauzi când Udrea iese cu cătușele la mâini din sediul DNA. Nu putem, nu avem dreptul, să nu realizăm că țara asta se îndreaptă într-o direcție greșită, că decredibilizarea instituțiilor atinge accente cronice, că mare parte dintre procurori, în special cei ai DNA, au șefi pliați pe interesele unei găști politice sau a alteia. Și care schimbă macazul asemeni unor lichele de cea mai joasă speță!
Nu este admisibil ca în anumite dosare grele să plătească doar unii dintre cei implicați. Nu este admisibil ca procurorii DNA să sară la gâtul lui Udrea doar după plecarea de la Cotroceni a lui Traian Băsescu. Nu este admisibil ca Udrea , într-un stat de drept, să învârtă din funcția de ministru, șpăgi de zeci de milioane de euro, să facă un trafic de influență atât de evident, de strigător la cer. Și să nu aibă nimeni dramul de curaj să o ia de guler-vorbim de un stat de drept profund reformat, nu-i așa domnule Traian Băsescu?- și să îi spună tranșant: „Alo, cucoană, unde te crezi?”. Ce a păzit SRI? Nu le este jenă șefilor din DNA care au permis, ani de zile, ca tupeul cronic al acesteia să inunde România? De ce nu a fost sesizat Traian Băsescu și dacă da de ce nu se spune, răspicat, acest lucru de către slugoii aterizați politic în fruntea unor instituții vitale ale statului român?
Ce credibilitate mai pot avea Morar, Kovesi, Nițu sau veșnicul șef de la SRI, Florian Coldea, cel căruia Băsescu i-a acordat grade peste grade într-un timp record? În mod cert, după acest val de rețineri, cota de încredere a românilor în DNA și Parchetul General a crescut la cote amețitoare. Cât de naivi putem fi să credem că toate aceste dosare, rețineri, arestări, merg în direcția consolidării statului de drept. Nu asistăm decât la o justiție televizată, la o răfuială între găști politice, la o repoziționare a taberelor din SRI în direcția regimului Iohannis, căruia îi jură, probabil, fidelitate ca și lui Băsescu.
Despre ce vorbim? Despre zăngănit de cătușe sau despre incapacitatea instituțiilor statului de a RECUPERA miliardele de euro furate de cei care au acționat sub umbrelă eminamente politică?
Marii penali ai României postdecembriste, în și din afara politicii, au făcut averi uriașe. Au fost trimiși, unii, după gratii, au făcut câțiva ani de închisoare în condiții privilegiate, dar nicio instituție a statului nu a vrut/putut, nici nu mai contează, să le confiște, averile sfidătoare. Și atunci, despre ce stat de drept vorbim? Despre ce instituții? Prostimea aplaudă și se bucură că Udrea este reținută de DNA. Și, probabil, că după ani de procese va face câțiva ani de închisoare! Va rămâne cu averea fabuloasă pe care o deține! Se merită? Bineînțeles că da! Mai ales în cazul unei persoane fără niciun dram de decență precum ea!
În tot acest timp, statul de drept merge mai departe cu reformarea sa. Mult clamată de această dată de exponenții regimului Iohannis. Și anume de Blaga, Predoiu, Orban (parcă am mai auzit de ăștia și în trecut!) care, în frunte cu Iohannis, promit o altfel de guvernare. Una în interes național, una în care românii vor fi respectați. Cât timp actuala clasă politică nu se va reforma radical, nimic nu se va schimba în România. În ciuda miilor de ore de „justiție televizată” care ne vor consola nopțile în perioada următoare.
Un editorial de Iulian Badea