Dezbateri în Congres privind folosirea forței militare împotriva SI

0

Congresmenii americani şi-au exprimat marţi preocuparea faţă de o cerere formulată de administraţia Barack Obama pentru autorizarea folosirii forţei militare împotriva grupării Stat Islamic, relatează CNN.

Primele reacţii ale senatorilor arată că preşedintele Obama ar putea fi prins între democraţii îngrijoraţi că i-ar putea oferi prea multă putere şi republicanii atenţi cu privire la constrângeri.

Casa Albă cere Congresului să aprobe oficial planul care îi oferă lui Obama autoritatea legală de a lupta împotriva grupării Stat Islamic, lucru pe care deja îl face în baza unor autorizaţii din perioada care a urmat atentatelor de la 11 septembrie 2001, informează Mediafax.

Planul ar urma să fie limitat pe o perioadă de trei ani şi să se concentreze doar pe contracararea grupării Stat Islamic. Documentul ar anula de asemenea o măsură din 2002 care a aprobat acţiunea militară în Irak, dar va lăsa intactă o autorizaţie de a lupta împotriva organizaţiei teroriste al-Qaida.

Mai mulţi senatori democraţi şi-au exprimat preocuparea faţă de limbajul folosit de administraţie în ceea ce priveşte rolul trupelor terestre americane. Autorizaţia (AUMF) ar urma să includă o prevedere care interzice „operaţiuni ofensive terestre de durată”.”Pentru mine aici este centrul dezbaterii. Ce înseamnă acest lucru? Cât de lung şi cât de mare înseamnă de durată?”, a subliniat senatorul democrat Dick Durbin. „Avem întrebări legitime dacă să-l acceptăm cu o lacună care ar putea conduce la un alt război major”, a adăugat el.

Senatorul independent Angus King a precizat că acest termen are ca scop să limiteze dimensiunea şi scopul prezenţei militare americane împotriva SI. „Este o încercare de a face distincţia, de exemplu, între forţe speciale care merg pentru un scop particular, pentru câteva zile, sau forţe defensive care apără un obiectiv american şi o mobilizare pe termen lung a trupelor terestre”, a explicat el.

Obama, primul preşedinte ales după o campanie în favoarea retragerii trupelor din Irak, a încercat constant să limiteze angajamentul militar al SUA în Orientul Mijlociu. Însă republicanii se tem că AUMF conţine prea multe restricţii pentru preşedinte şi ar putea crea un precedent periculos.

Senatorul republican John McCain a declarat că este de acord cu limita de trei ani, dar a criticat restul propunerii administraţiei pentru că ar restrânge prea mult acţiunile preşedintelui împotriva SI.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.