Ziua Mondială a Bolnavului
Ziua Mondială a Bolnavului a fost instituită de papa Ioan Paul al II-lea, la 13 mai 1992, printr-o scrisoare, la cererea Consiliului Pontifical pentru Pastorația Lucrătorilor Sanitari.
În acest an, în mesajul transmis cu prilejul celei de-a XXIII-a Zi Mondială a Bolnavului, Papa Francisc a lansat tema „Eram ochii celui orb și piciorul celui șchiop” (Iov 29,15).
Ziua Mondială a Bolnavului a fost sărbătorită pentru prima dată în 1993, iar celebrarea ei solemnă a avut loc la Lourdes. Această zi mondială se celebrează la dată fixă, 11 februarie: data coincide cu prima apariție a Sfintei Fecioare Maria la Lourdes.
Cu prilejul acestei zile, sunt organizate, în întreaga lume, manifestări spirituale și caritabile atât în colectivități, spitale, cămine de bătrâni, cât și la domiciliul suferinzilor: bolnavi, persoane cu handicap, orfani, săraci.
În România, Ziua Mondială a Bolnavului este marcată de comunitățile romano-catolice și greco-catolice prin slujbe religioase și rugăciuni care au loc în biserici, dar și prin vizitele reprezentanților în spitale, azile de bătrâni, oferind fructe, iconițe, pliante, jucării și alte mici daruri.
În acest an, la 8 februarie, la Cluj-Napoca, a fost celebrată actuala ediție a Zilei Bolnavului și a Personalului Medical. Bolnavilor și celor ce îi îngrijesc le-a fost dedicată Sfânta Liturghie celebrată în Catedrala episcopală de ierarhul de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, împreună cu pr. Ioan Mătieș, vicar cu laicii, pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, și preoții care fac pastorație în spitalele clujene. La sfânta jertfă liturgică au fost invitați medici, operatori sanitari, persoane purtătoare de suferință, potrivit relatării de pe EparhiaClujGherla.ro, preluată de catholica.ro.
În cuvântul de învățătură, episcopul de Cluj-Gherla, Florentin, a făcut o paralelă între pilda evanghelică a tatălui milostiv (Evanghelia duminicii a II-a din Triod) și mesajul papei Francisc dedicat Zilei Bolnavului din 2015: „Atitudinea prin excelență pe care ne-o propune Evanghelia de astăzi este atitudinea tatălui milostiv, care se poate defini prin patru elemente esențiale: a-l sluji pe fratele tău, a sta cu fratele tău, a ieși din tine spre fratele tău, a fi solidar cu fratele bolnav fără a-l judeca…”, potrivit sursei citate.
Această zi este dedicată tuturor bolnavilor, dar și lucrătorilor sanitari, credincioșilor creștini, voluntarilor și familiilor celor suferinzi.