Putin şi Poroşenko au ajuns la un acord privind criza din Ucraina

0

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat joi că un acord a fost încheiat la Minsk pentru încetarea ostilităţilor în Ucraina începând de duminică, 15 februarie. „Cred că am ajuns la un acord important. Am convenit asupra unui armistiţiu începând cu 15 februarie, la ora 00.00”, a declarat Putin, în urma negocierilor maraton de la Minsk, între liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei şi Franţei.

„Am reuşit să fim de acord asupra principalelor probleme”, a declarat el după negocieri-maraton cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

O decizie de compromis a fost luată cu privire la o zonă demilitarizată pe linia frontului, care era principalul punct de blocaj în cadrul negocierilor. Putin a precizat că forţele ucrainene îşi vor retrage armamentul greu dincolo de linia de front. Separatiştii se vor retrage de asemenea dincolo de linia frontului, aşa cum a fost ea stabilită în septembrie, când a fost încheiat armistiţiul anterior, relatează Russia Today.

Acordul reia punctele armistiţiului de anul trecut, inclusiv reforma politică în Ucraina pentru a asigura un statut special pentru regiunile separatiste şi reglementarea situaţiei de la frontiere, a adăugat preşedintele rus. Problemele umanitare şi economice sunt de asemenea menţionate în acordul încheiat la Minsk.

Preşedintele francez Francois Hollande a confirmat joi, la Minsk, armistiţiul anunţat cu puţin înainte de către preşedintele rus Vladimir Putin, care urmează să intre în vigoare începând din 15 februarie, relatează BBC News online. Este un „acord serios”, dar nu s-a ajuns la o înţelegere asupra tuturor problemelor, a subliniat Hollande.

Şeful statului francez şi cancelarul german Angela Merkel au condus maratonul negocierilor din capitala Belarusului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.