SPD obține o victorie clară în orașul-land Hamburg

Share:

Partidul Social Democrat (SPD) a obţinut o victorie clară în alegerile legislative din oraşul-land Hamburg, însă Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) a obţinut primele mandate în vestul Germaniei, relatează Deutsche Welle (DW) în pagia electronică.

În pofida victoriei clare, social-democraţii din SPD (centru-stânga) au pierdut majoritatea absolută în Parlamentul landului, pe care l-au dominat aproape continuu de la cel de-al doilea Război Mondial încoace.

Cel mai vechi partid politic din Germania a obţinut 46,5% din voturile exprimate duminică, potrivit unor previziuni, ceea ce înseamnă că vor fi nevoiţi să negocieze o coaliţie. Presupuşii parteneri ai SPD sunt Verzii, care au obţinut 11,5% din voturile exprimate. Însă Verzii au avertizat că vor purta „negocieri dure” în cazul în care vor fi abordaţi pentru formarea unei coaliţii.

Primarul oraşului Hamburg Olaf Scholz (SPD) a promis să nu „dezamăgească pe nimeni”.Scrutinul a reprezentat o victorie şi pentru AfD, care a obţinut un scor de 5,5% şi şapte mandate în Parlamentul landului vestic, pentru prima dată de la victoriile înregistrate anul trecut. Pragul de acces în Legislativ este de cinci procente.

În schimb, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel a înregistrat cel mai slab rezultat obţinut vreodată în oraşul-land, primind doar 16% din sufragiile locuitorilor. Liderul organizaţiei de tineret Paul Ziemiak a catalogat alegerile de la Hamburg un „semnal de avertizare” pentru creştin-democraţi.

Liberalii din cadrul FPD, care au părăsit Guvernul federal după alegerile din 2013, au obţinut mandate în Parlamentul Hamburgului, cu un scor de 7-7,5%. Candidata FPD Katja Suding a catalogat rezultatul scrutinului drept „senzaţional” şi s-a declarat „mândră”.

Partidul de stânga a obţinut, de asemenea, 8,5% din voturi, iar Partidul Piraţilor (1,5%) nu a trecut pragul electoral.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.