Foștii șefi ai Poliției Bistrița-Năsăud, trimiși în judecată de DNA

0
Ioan Ovidiu Mureşan, fost inspector-şef al Inspectoratului de Poliţie Bistrița-Năsăud, Emil Roberto Hasnăş, fost şef al Poliţiei Rutiere din IPJ Bistriţa-Năsăud și Anton Leon Cloşcă, fost şef al Poliţiei oraşului Năsăud au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție Cluj pentru abuz în serviciu.

DNA Cluj i-a trimis pe cei trei în judecată în stare de arest preventiv, sub acuzațiile că au ascuns accidente rutiere cu victime omeneşti, au avut imixtiuni în dosare şi au comunicat date cu caracter personal.

Ioan Ovidiu Mureşan , inspector-şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bistriţa-Năsăud la data faptelor este acuzat de 11 fapte de abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi instigare la uz de fals, în forma participaţiei improprii.

Emil Roberto Hasnăş, şeful Poliţiei Rutiere din IPJ Bistriţa-Năsăud la data faptelor, a fost trimis în judecată pentru 40 de fapte de abuz în serviciu şi instigare la abuz în serviciu.

Anton Leon Cloşcă, şeful Poliţiei oraşului Năsăud la data faptelor, este acuzat de 18 fapte de abuz în serviciu şi efectuarea de operaţiuni comerciale, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia îndeplinită, în scopul obţinerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Şi aceştia sunt arestaţi preventiv.

În acest dosar, vor fi judecaţi în stare de libertate Paul Marian Cârcu, specialist la Registrul Auto Român (RAR) – Reprezentanţa Bistriţa Năsăud la data săvârşirii faptei, pentru abuz în serviciu, Viorel Sângeorzan, pentru instigare la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură, instigare la fals în declaraţii, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, Mihai Mircea Manciu, agent şef principal de poliţie în cadrul Poliţia oraşului Năsăud, pentru abuz în serviciu, şi Dumitru Florin Bîgiu, pentru mai multe fapte de mărturie mincinoasă.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada iunie – noiembrie 2014, Ioan Mureșan , Roberto Hasnăș Leon Anton Cloșcă, în mod repetat, la diferite intervale de timp, și-au încălcat atribuțiile de serviciu.

Astfel, ei sunt acuzați de imixtiuni abuzive în activitatea unor subordonați, în vederea neconstatării și nesancționării unei contravenții la regimul circulației rutiere, imixtiuni abuzive în dosare penale aflate în cercetare la IPJ Bistrița-Năsăud, pentru favorizarea unor părți din acele dosare,  participarea la ascunderea și neraportarea producerii unor accidente rutiere cu victime omenești, în scopul alterării evidenței accidentelor rutiere de acest gen, ascunderea infracțiunilor săvârșite de un coleg de-al lor, șef al unui post de poliție, cu ocazia provocării de către acesta a unui accident rutier, în urma căruia a fost vătămată corporal o minoră în vârstă de 8 ani, care a suferit multiple fracturi în zona capului și a feței (în cazul inculpaților Mureșan Ioan și Cloșcă Leon Anton ), comunicăre abuzivă a unor date cu caracter personal, unor persoane neautorizate, fără respectarea prevederilor legale incidente în domeniu și determinărea unor subordonați să întocmească documente fictive, pentru a ascunde nerespectarea obligațiilor de serviciu în cazul unei cercetări administrative.

“Prin aceste acțiuni inculpații au provocat vătămarea semnificativă a drepturilor și intereselor legitime ale Inspectoratului de Poliție al Județului Bistrița Năsăud.  În fiecare caz în parte, inculpații au obținut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu”, arată procurorii DNA Cluj.

Astfel, în cursul lunii octombrie 2014, Ioan Mureșan, prin intermediul lui Roberto Hasnăș și Viorel Sângeorzan, l-a determinat pe inculpatul Paul Cârcu Paul, angajat la RAR– Reprezentanța Bistrița Năsăud, să-și încalce atribuțiile de serviciu, în sensul de a efectua autentificarea și identificarea unui autovehicul în mod fraudulos, prin menționarea unei categorii nereale a autovehiculului.
În același context, Ioan Mureșan, prin intermediul inculpatului Viorel Sângeorzan, a determinat o persoană neidentificată să falsifice certificatul de înmatriculare al autovehiculului, emis de autoritățile din Italia.

Tot Viorel Sângeorzan este cel care s-a ocupat de falsificarea și a altor acte necesare înmatriculării acelui autoturism. Este vorba de contractul de vânzare – cumpărare și o declarație notarială din care rezulta că fusese pierdut certificatul de înmatriculare al acestui autoturism.

Ulterior, de procedura înmatriculării acestui autoturism s-a ocupat o rudă a inculpatului Ioan Mureșan, care, spun procurorii, a acționat fără vinovăție, pentru că nu cunoștea falsificarea cărții de identitate a mașinii.
Potrviti procurorilor, autovehiculul în cauză a fost procurat de Ioan Mureșan din Italia, fiind vorba de un Jeep Cherokee, încadrat la categoria M 1 (pentru transport persoane), ce a fost înscris fraudulos la categoria N1 (autoutilitară pentru transport de mărfuri).

“Acest demers infracțional a produs diminuarea frauduloasă a cuantumului timbrului de mediu achitat de către inculpatul Mureșan Ioan Ovidiu, fiind păgubit bugetul de stat cu suma de 31.094 de lei”, se arată în rechizitoriu.

De asemenea, în perioada iunie – noiembrie 2014, Leon Anton Cloșcă, în calitate de șef al Poliției orașului Năsăud, în mod repetat, la diferite intervale de timp, a efectuat operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută, în scopul obținerii pentru sine de bani și alte foloase necuvenite.

Concret, spun procurorii, acesta a condus efectiv activitatea de producție și de comerț a unei păstrăvării, situată în județul Bistrița-Năsăud. Astfel, acesta a procurat dotări materiale necesare păstrăvăriei, a dispus și a organizat efectuarea unor lucrări de construcții, necesare pentru această activitate economică, a cumpărat produse de medicină veterinară, îngrijindu-se inclusiv de întocmirea facturilor aferente acestor produse, a cumpărat hrană pentru pești și s-a îndeletnicit cu vânzarea unor cantități însemnate de pește și cu vânzarea furajului pentru păstrăv.

La data de 28.10.2014, inculpatul Mihai Manciu, în calitate de agent de poliție rutieră în cadrul Poliției orașului Năsăud, și-a încălcat atribuțiile de serviciu, neluând măsurile obligatorii legale de constatare și sancționare a contravențiilor săvârșite de un contravenient.

“Această conduită abuzivă a inculpatului i-a permis contravenientului ca, ulterior, să comunice Serviciului Rutier din cadrul IPJ Bistrița-Năsăud datele de identificare ale unei persoane nevinovate, care a fost sancționată contravențional în mod abuziv, deși aceasta nu săvârșise nicio contravenție. La datele de 08.12.2014 și 12.01.2015, fiind audiat în calitate de martor în prezentul dosar, inculpatul Dumitru Florin Bîgiu în mod repetat, a făcut afirmații mincinoase și nu a declarat tot ce știa în legătură cu fapte și împrejurări esențiale ale cauzei, cu privire la care a fost întrebat. Concret, inculpatul nu a declarat aspecte esențiale legate de modalitatea în care i-a solicitat lui Leon Anton Cloșcă, șeful Poliției orașului Năsăud, să intervină în activitatea unor subordonați, (imixtiuni solicitate chiar de către el), ascunzând totodată fapte și împrejurări esențiale legate de urmările ilicite ale acestor intervenții”, arată procurorii clujeni.

În cauză, a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asupra unui imobil (cotă aparținând inculpatului Ioan Mureșan), până la concurența sumei de 31.094 de lei, sumă cu care Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bistrița-Năsăud s-a constituit parte civilă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureș cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

 

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.