Putin acuză SUA că înarmează Ucraina

0

Vladimir Putin a acuzat Statele Unite că furnizează deja armament „letal” Kievului, citând informaţii de la serviciile secrete ruse, şi a avertizat că războiul din Ucraina nu va fi oprit printr-o escaladare militară, relatează ziarul The Moscow Times în pagina electronică de miercuri.

„Potrivit (serviciilor ruse de) informaţii, arme (americane) sunt deja livrate”, a declarat Putin, potrivit unor imagini difuzate de primul canal al televiziunii de stat, într-o conferinţă de presă susţinută marţi. El îi răspundea unui jurnalist care-l întrebase dacă un transport de echipament militar „letal” ar intensifica războiul din estul Ucrainei, informează Mediafax.

Putin, care a făcut această declaraţie la Budapesta – şi nu la Bucureşti, cum scrie prestigioasa publicaţie moscovită – în timpul vizitei în Ungaria, a adăugat că armamentul livrat va conduce doar la pierderea şi mai multor vieţi în regiunea din estul Ucrainei devastată de un conflict armat între forţele guvernamentale şi separatiştii proruşi.”Sunt convins că indiferent cine livrează şi ce armament este livrat în zona de conflict, (rezultatul) va fi întotdeauna rău, numărul victimelor ar putea să crească”, a continuat el, o afirmaţie amplu comentată în presa rusă.

În schimb, Kievul şi Occidentul acuză de mai multe luni Moscova de înarmarea insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei, o acuzaţie pe care Kremlinul a respins-o în mod repetat.

Congresul Statelor Unite a adoptat în decembrie o serie de măsuri care autorizează trimiterea de armament Kievului. Însă, atunci când preşedintele american Barack Obama a promulgat măsurile, a ezitat să folosească această opţiune, în contextul unor avertismente potrivit cărora înarmarea Kievului va fi considerată o declaraţie de război.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.