Cum poți afla dacă o tumoră este malignă sau benignă

Share:

Invenţie revoluţionară a unui elev român. Cu ajutorul ei, putem afla foarte simplu dacă o tumoră este canceroasă sau nu. Tânărului din Constanţa i-a venit această idee după ce el însuşi a fost diagnosticat cu tumoră osoasă la un picior şi a aşteptat o lună de zile rezultatul biopsiei. Din fericire, rezultatul a fost favorabil, dar aşteptarea l-a motivat să caute o soluţie.

Dragoş Şerban este elev în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa. În 2013 medicii l-au diagnosticat cu o tumoră osoasă la un picior şi timp de o lună tânărul a aşteptat cu înfrigurare rezultatul biopsiei.”Toata lumea era, nimeni nu stia ce urma sa se intample, toata lumea astepta rezultatul cu sufletul la gura, inclusiv medicii, inclusiv eu, inclusiv parintii, viata mea atunci era indecisa. Am luat calculatorul, am cautat studii, am luat hartie, am desenat scheme, diagrame si m-am pus pe treaba”, povesteste baiatul.

După jumătate de an, Dragoş a reuşit să creeze un program care nu are nevoie decât de fotografia tumorii pentru a oferi rezultatul pe loc. „Am dezvoltat un algoritm pe baza de intelingenta artificiala care reuseste sa calculeze folosind statistica matematica, daca o tumora este maligna sau benigna, cancer. Este nevoie sa fie introdusa imaginea de tomografie sau RMN”, a mai spus băiatul.

Invenţia i-a adus lui Dragoş premiul I absolut, cu medalie de aur, la Concursul National de Stiinţe şi Tehnologii FirSTep. Totodată, tânărul a fost selectat la cel mai mare concurs de proiecte internaţionale, I-SWEEP.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.