Prokopis Pavlopoulos, ales preşedinte al Greciei

Share:

Fostul ministru conservator de Interne Prokopis Pavlopoulos a fost ales, miercuri seara, de Parlamentul de la Atena în funcţia de preşedinte al Greciei, primind cele peste 180 de voturi necesare, relatează Euronews.

Prokopis Pavlopoulos, un moderat de centru-dreapta, a fost nominalizat drept candidat la preşedinţie marţi, de către premierul Alexis Tsipras, liderul Syriza.

Tsipras a declarat în faţa grupului parlamentar al partidului său că decizia de a-l nominaliza pe fostul ministru de Interne, membru al partidului Noua Democraţie, reflectă nevoia unui consens politic şi social. Grecia nu a reuşit, în decembrie, să aleagă un nou preşedinte, ceea ce a condus la convocarea alegerilor anticipate, câştigate de partidul de extremă stânga Syriza, informează Mediafax.

Pavlopoulos, în vârstă de 64 de ani, s-a născut la Kalamata şi a studiat dreptul la Universitatea din Atena. În perioada 1990-1995 el a fost consilier al preşedintelui Konstantinos Karamanlis, iar în 1996 a fost ales parlamentar din partea partidului Noua Democraţie.

După alegerile din martie 2004, câştigate de Noua Democraţie, Pavlopoulos a devenit ministru de Interne, Administraţie Publică şi Descentralizare în Guvernul condus de Kostas Karamanlis. După alegerile parlamentare din 2007, câştigate tot de Noua Democraţie, Ministerul de Interne a fuzionat cu Ministerul Ordinii Publice şi a fost condus tot de Pavlopoulous. Pavlopoulous este căsătorit şi are trei copii, două fete şi un băiat.

Pavlopoulos îi va succeda lui Karolos Papoulias, în vârstă de 85 de ani, al cărui mandat de cinci ani se încheie luna viitoare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.