Românii, loviți în plin de noi taxe în 2016

0

Proiectul noului Cod Fiscal discutat recent în sedinţa de Guvern, modifică impozitarea salariilor. Pot obţine deducere personală – o facilitate fiscală acordată de stat salariaţilor -, toţi românii cu contracte individuale de muncă şi care realizează venituri brute mai mici de 3.000 de lei.

În funcţie de nivelul venitului şi de numărul persoanelor aflate în întreţinerea salariatului (soţia/soţul, copiii sau alţi membri ai familiei, până la gradul al doilea inclusiv), acesta va plăti impozit pentru o sumă mai mică din salariu.Exemplu, după ce noul Cod Fiscal va intra în vigoare, pentru un venit brut de cel mult 1.000 de lei şi patru persoane în întreţinere, deducerea personală va creşte de la 650 de lei acum, la 800 de lei, iar câştigul salariatului va fi de 16% din această sumă (impozitul pe venit), adică 128 de lei.

Scade din nou CAS
O altă noutate a lui 2016 este că nimeni nu mai scapă de plata asigurărilor. Vor plăti contribuţii de asigurări sociale şi de sănătate toţi românii care au venituri, fără excepţie. În schimb, din 2017, Guvernul vrea să scadă taxele pe muncă.Contribuţiile de asigurări sociale vor fi mai mici atât la angajat (de la 10,5% la 7,5%), cât şi la angajator (de la 15,8% la 13,5%). În funcţie de lefurile medii din fiecare breaslă în parte, economiile din reducerea CAS variază de la câteva zeci la câteva sute de lei pe lună.

TVA redusă la toate produsele
Dar poate cea mai importantă prevedere din proiectul noului cod este scăderea taxei pe valoarea adăugată de la 24% în prezent, la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, şi la doar 9% pentru carne, peşte, legume şi fructe. Potrivit aceluiaşi document, de la 1 ianuarie 2018, autorităţile intenţionează să reducă din nou TVA, de la 20% la 18%. Tot de anul viitor, microîntreprinderile vor fi obligate să plătească un impozit, indiferent dacă au sau nu angajaţi. Astfel, impozitul va fi de 1% pentru micile firme care au peste 2 salariaţi inclusiv, 3% pentru cele care au un salariat, iar microîntreprinderile care nu au salariaţi vor fi taxate cu 3%, plus 1.530 de lei trimestrial. Executivul speră astfel să încurajeze firmele să-şi treacă angajaţii pe carte de muncă.

Primăriile pot creste impozitele
Proiectul noului Cod Fiscal prevede şi eliminarea impozitului pe dividende începând cu 1 ianuarie 2016, dar şi creşterea impozitul pe locuinţe şi terenuri, chiar şi de şase ori în anumite cazuri. Impozitul pe locuinţe nu va mai fi limitat la 0,1% din valoarea impozabilă, ci va fi stabilit între 0,08% şi 0,2% de către primării. În plus, proprietarii care nu îşi îngrijesc casele şi/ sau terenurile vor plăti, din ianuarie 2017, un impozit de şase ori mai mare faţă de nivelul- standard.
Pentru terenul agricol din extravilan, de exemplu, nelucrat timp de doi ani consecutiv, impozitul se poate majora cu până la 500%. Taxele şi impozitele locale, în schimb, vor fi la bunul plac al primăriilor. Dările către stat vor fi indexate în continuare o dată la trei ani, în funcţie de inflaţie, dar nu de către Guvern, ca în prezent, ci direct de primării, care le vor putea creşte cu până la 50%, faţă de 20% în prezent. De asemenea, impozitul pe construcţii, supraacciza la carburanţi şi taxa pe stâlp dispar din 2016.

În ce-i priveşte pe angajaţi:
La o deducere mai mare cu 50 lei decât în prezent, salariatul va primi în plus 8 lei, iar la o deducere mai mare cu 150 de lei va rămâne suplimentar cu 24 de lei.

Scade acciza la carburanţi
Acciza la motorină va fi redusă cu 20%, de la 1.897,08 lei/1.000 de litri la 1.518,04 lei/1.000 de litri, iar cea la benzină fără plumb cu 18,62%, de la 2.035,40 de lei/1.000 de litri la 1.656,36 de lei /1.000 de litri, a anunţat ministrul finanţelor, Darius Vâlcov. Astfel, şoferii vor găsi la pompă preţuri mai mici la sortimentele de motorină cu aproape 60 de bani, iar la benzină preţurile ar urma să scadă cu aproximativ 50 de bani.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.