Protejează cu adevărat pe cineva asigurarea de malpraxis?
În prezent, domeniul medical se confruntă cu un vid legislativ în ceea ce priveşte reglementarea instituţiei malpraxis-ului medical.
Această lacună a legiuitorului duce la o practică medicală defensivă izvorâtă din lipsa unui filtru de protecţie a medicilor în faţa acelor cazurilor de malpraxis intentate abuziv. Acuzaţiile de malpraxis au devenit în ultimul timp o rutină, iar medicilor li se creează o imagine negativă, chiar şi când aceste acuzaţii nu sunt soluţionate în defavoarea lor, informează Agerpres.
Reglementarea lacunară a malpraxis-ului medical duce la dezvoltarea unei medicine defensive, dăunătoare nu doar pentru medic şi pentru pacient, ci şi pentru întregul sistem de sănătate. Astfel, consecinţele sunt creşterea costurilor şi lipsa de răspundere a asiguratorilor, ceea ce împiedică evoluţia şi dezvoltarea sistemului de sănătate. Legislaţia actuală care guvernează malpraxis-ul medical creează confuzie şi, din păcate, conţine o terminologie neadecvată, ce creează o falsă impresie cum că doctorul nu ar răspunde pentru faptele sale.
Astăzi, legislaţia malpraxis-ului nu este unitară, prevederile ce reglementează aceasta instituţie putând fi găsite în mai multe texte de lege. Structurarea prevederilor legale într-o singură lege va aduce un plus subiectelor de drept vizate de aceste reglementări; este singura modalitate prin care acestea ar putea înţelege şi conştientiza toate drepturile pe care le au şi obligaţiile pe care trebuie să le îndeplinească intr-un caz de malpraxis medical.