Zilele lui Ciorbea în funcția de Avocat al Poporului sunt numărate

0

Deputatul PNL Mircea Toader a anunțat, joi, că Grupul parlamentar liberal va începe demersurile de demitere din funcție a Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, din cauza faptului că acesta ar fi refuzat să-și exercite atribuția de a invoca excepția de neconstituționalitate în cazul unor ordonanțe emise de Guvern.

„PNL va promova și va începe demersurile pentru demiterea acestui Avocat al Poporului care se numește Victor Ciorbea, care nu a urmărit decât interesele personale în această funcție pe care o are. Procedura este parlamentară și noi o vom promova în conformitate cu legea”, a afirmat Toader la o conferință de presă la care au mai participat liderul Grupului parlamentar liberal, Ludovic Orban, și deputatul Cristina Pocora, informează Româniatv.net.

El a adăugat că o decizie politică în acest sens va fi luată la următorul Birou permanent al partidului.

La rândul său, Ludovic Orban a spus că această chestiune a fost discutată la nivelul conducerii Grupului parlamentar.”Ne dorim să inițiem această procedură pentru niște motive foarte simple și foarte clare. Există multe acte normative, ordonanțe de urgență, ordonanțe simple ale Guvernului pe care atât membrii Grupului parlamentar al PNL, dar mai ales reprezentanți ai societății civile, sindicate au solicitat Avocatului Poporului să-și exercite atribuția de a invoca excepțiile de neconstituționalitate, adică de a ataca practic la Curtea Constituțională. Pentru că o ordonanță simplă sau de guvern nu poate fi atacată la CCR de parlamentar, ci singura entitate care poate să atace la Curtea Constituțională este Avocatul Poporului”, a precizat Orban.

Mircea Toader a prezentat un proiect legislativ pentru completarea Legii nr.35/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului. El a explicat că aceasta se impune pentru că, în forma actuală a legii, dreptul de a sesiza CCR asupra ordonanțelor Guvernului ce pot conține prevederi neconforme cu legea aparține exclusiv Avocatului Poporului, iar uzanțele anterioare „au demonstrat că Avocatul Poporului, fiind desemnat prin girul partidului sau coaliției aflate la guvernare, nu este dispus să sesizeze CCR, indiferent dacă prevederile ordonanțelor emise de Guvern încalcă flagrant drepturi și libertăți fundamentale”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.