Turcia nu consideră o prioritate lupta împotriva Statului Islamic

Lupta împotriva organizației Statului Islamic (SI) nu reprezintă o prioritate pentru Turcia și acest lucru favorizează tranzitul pe teritoriul său al combatanților străini care se îndreaptă spre Siria, a afirmat joi șeful serviciilor americane de informații, James Clapper, citat de AFP.

Turcia „are alte priorități și alte interese” decât să își intensifice participarea sa la lupta împotriva grupării SI, a declarat James Clapper în cursul unei audieri în fața Comisiei senatoriale pentru forțele armate, informează Agerpres.

Sondajele de opinie din Turcia arată că SI nu este văzut ca o „amenințare primordială”, iar preocupările sunt mai repede legate de economie sau de separatismul kurd, a explicat el.”Consecința pentru toate acestea este un mediu permisiv”, în special pe plan legislativ, pentru tranzitul combatanților străini spre Siria a adăugat Clapper.”Aproape 60% dintre luptătorii străini ajung în Siria prin Turcia”, a ținut el să precizeze.

Cu toate acestea, James Clapper și-a exprimat părerea că „sălbăticia brutală” a combatanților organizației SI, cu decapitările de ostatici și arderea de viu a unui pilot iordanian, au avut un „efect de galvanizare” asupra opiniei publice în întregul Orient Mijlociu. „Cred că există mai multă dorință de cooperare” cu Statele Unite contra SI în regiune, mai ales în ce privește schimbul de informații, a mai spus el.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.