Valeriu Manolache, profesionistul care știe totul despre cadastru!

Valeriu Manolache. Președintele Asociației Patronale de Cadastru, Geodezie și Cartografie. Directorul general al firmei THEOTOP. Este absolvent al Facultății de Geodezie, promoția 1984. Are un doctorat. De când a terminat facultatea și până astăzi a rămas fidel acestui domeniu plin de necunoscute și provocări. Ucenicia a efectuat-o înainte de 1989 la Institutul de Studii, Proiectări și Îmbunătățiri Funciare de pe șoseaua Olteniței.

În 26 martie 1990, Valeriu Manolache a pus bazele firmei THEOTOP, care a devenit în timp una din companiile de prestigiu din România în domeniul sus-menționat. De altfel, compania THEOTOP, printr-o politică managerială performantă, care a pus în centrul preocupărilor sale individul, a fost inclusă în topurile de elită. De altfel, sloganul THEOTOP este unul grăitor: „ We are a part of the future „!

Anul 1996 marchează un pas înainte în existența acestei companii în continuă expansiune pe piața românească.

Prin apariția Legii Cadastrului și Publicității Imobiliare 7/1996, THEOTOP își extinde oferta de servicii, devenind tot mai cunoscută prin participarea la licitații organizate în întreaga țară, multe dintre acestea câștigate și onorate cu performanță și profesionalism.

Potrivit lui Valeriu Manolache, una dintre misiunile THEOTOP este participarea la realizarea cadastrului general pe întreg teritoriul României, finalizându-se astfel unul dintre obiectivele ambițioase propuse la începutul formării acestei companii.

În prezent, THEOTOP derulează lucrări de cadastru sistematic în proiectele CESAR 1 și CESAR 2, organizate și finanțate de Banca Mondială, al căror scop este înscrierea în Cartea Funciara a tuturor proprietăților dintr-un UAT (Unitate Administrativ Teritorială). În acest moment fiind finalizate opt din cele 12 UAT-uri.

Dacă la începuturile sale, resursele umane ale companiei erau constituite de o singură persoană, directorul Valeriu Manolache, astăzi echipa THEOTOP a devenit extrem de puternică și competitivă. Majoritatea au studii superioare de specialitate, în timp ce aproape jumatate sunt persoane fizice autorizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

„Cel mai greu este să faci poteca, după aceea se plimbă mulți pe ea”, ne spune Valeriu Manolache, cel care enumeră cu mândrie proiectele derulate de firma sa. „Proiecte importante, precum cele de aerofotografiere a României, Aero 5, Aero 7, proiecte derulate cu parteneri din Olanda și Israel. Am avut, de asemenea, proiecte cu Banca Mondială, care au reprezentat realizarea planului index, precursorul cadastrului general, cu identificarea tuturor parcelelor și atașarea la acel index a unor elemente cu nume, proprietari. La acestea adaug multe proiecte privind cadastrul verde pe care l-am făcut la Arad, Galați, București. Am fost implicați într-un proiect de conversie a documentațiilor de cadastru în format digital, PAD 2008”, adaugă Valeriu Manolache.

Manolache este, la fel de implicat, și în calitatea sa de președinte al Asociației Patronale de Cadastru, Geodezie și Cartografie:

„În 1996 s-a constituit Asociația Patronală de Cadastru și Geodezie, iar din anul anul 2000 conduc această asociație patronală ca președinte. În acest interval, asociația a devenit membră a Federației Internaționale a Geometrilor. Asociația este, de asemenea, membră a Consiliului European al Geometrilor. Deci am reușit să devenim membri cu drepturi depline în două organizații reprezentative la nivel european, respectiv internațional. Ca o recunoaștere a seriozității și capabilității noastre, am organizat Congresul European de Cadastru în luna mai 2010 la București. A fost prima manifestare internațională, extrem de serioasă, organizată la Palatul Parlamentului, și care s-a bucurat de participarea a peste 250 de delegați din 29 de țări.

Istoricul asociației patronale pe care o conduc este bogat. După 1996, în permanență am încercat împreună cu colegii mei să construim un dialog cu instituția care ne reprezintă, dar și cu alte instituții. Am încercat și ne-am oferit consultanța. Am vrut să purtăm discuții cu factorii responsabili chiar înainte de a avea niște reglementări în acest domeniu. Am avut numeroase discuții, dar a ieșit tot cum au vrut ei. Din păcate, succesul nostru este mai vizibil în afară și mai puțin în țară”, a conchis Valeriu Manolache.

Cotidianul Cronica Română va prezenta, săptămâna viitoare, în două părți, un amplu interviu cu Valeriu Manolache, cel care va încerca să facă lumină într-un domeniu bântuit de prea multe interese, orgolii și lupte pentru Putere și bani.

I.Badea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.