Relu Fenechiu a părăsit Penitenciarul Iași

Fostul lider liberal a părăsit ieri-dimineaţă Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi fiind transferat la închisoarea din Vaslui. Mutarea ex-ministrului vine după ce reprezentanţii penitenciarului ieşean i-au schimbat regimul de executare lui Fenechiu, din regim închis în semideschis. Fostul liberal va avea parte de condiţii de detenţie mai bune la Vaslui, acolo unde penitenciarul este modernizat recent. El va putea, de asemenea, să şi iasă pentru scurte perioade de timp din puşcărie dacă primeşte acceptul conducerii. Mutarea lui Fenechiu s-a realizat în aceeaşi zi în care un alt deputat ieşean a ajuns la Penitenciarul Iaşi. Petru Movilă a fost doar într-o inspecţie, el având mandat din partea Camerei Deputaţilor.

Schimbare de penitenciar în cazul fostului ministru al Transporturilor, Relu Fe­ne­chiu. Ex-liberalul ieşean a părăsit închi­soarea ieşeană fiind transportat în într-un judeţ vecin. În Penitenciarul Vaslui, Relu Fenechiu va avea parte de condiţii mai bune decât cele de la Iaşi. Închisoarea vasluiană a fost complet reabilitată în 2012, fiind una dintre cele mai moderne din Ro­mânia. Surse din Penitenciarul Iaşi au precizat reporterilor noştri că Relu Fenechiu a fost transportat către Vaslui ieri, la orele dimineţii.

Transferul lui Relu Fenechiu s-a realizat după ce, în prealabil, reprezentanţii închisorii ieşene au schimbat regimul de executare a pedepsei din închis în semideschis. Penitenciarul Iaşi nu are regim de executare semideschis, fapt ce a dus la necesitatea transferării lui Fenechiu. Din zona Moldovei, acesta ar mai fi putut fi transferat la Botoşani, acolo unde, de asemenea, se execută pedepse în regim semideschis.

Spre deosebire de vechiul său regim, pe care Relu Fenechiu l-a contestat în instanţă de mai multe ori, ex-liberalul va avea mai multe beneficii. Pe lângă faptul că are dreptul de a se deplasa neînsoţit în interiorul închisorii, Fenechiu va putea şi să iasă din penitenciar pentru a munci, lucru nepermis în cazul fostului său regim de executare.

„Persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim semideschis pot presta muncă şi desfăşura activităţi educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială, moral-religioase, instruire şcolară şi formare profesională, în afara penitenciarului, sub supraveghere inclusiv electronică“, se arată în lege.

În penitenciarul ieşean, Relu Fenechiu a fost încadrat ca deţinut cu risc de vulnerabilitate, acesta fiind cazat într-un corp de clădire nou. Printre altele, acesta i-a avut colegi de celulă pe fratele Lucian, dar şi pe fostul procuror vasluian Vasile Şelaru, eli­berat recent după ce a fost bătut de un alt deţinut.

Relu Fenechiu se afla în închisoarea ieşeană de mai bine de un an, acesta fiind încarcerat la începutul anului trecut, după ce a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare în dosarul „Transformatorul“. Alături de el, tot atunci, au mai fost condamnaţi – pe lângă fratele său, şi omul de afaceri ieşean Bogdan Damian, dar şi trei foşti directori de la Electrica Moldova. În prezent, statul român încearcă recuperarea prejudiciului din dosarul „Transforma­torul“, peste 1,5 milioane de euro, mai multe procese de executare silită fiind în prezent pe rolul instanţelor.

Tot ieri, la Penitenciarul de Maximă Si­guranţă a ajuns un alt deputat ieşean. Par­lamentarul PMP Petru Movilă a mers la închisoarea ieşeană într-o vizită de lucru, având delegaţie din partea comisiei de abuzuri din Parlamentul României. Movilă ne-a declarat ieri că a constatat o serie de deficienţe cu privire la normele sanitare şi la cele de cazare din penitenciar, urmând a elabora un raport pe care să-l înainteze Ministerului Justiţiei.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.