Peste 70.000 de ruși i-au adus un omagiu lui Boris Nemțov

Peste 70.000 de ruși au participat duminică după-amiază la un marș la Moscova pentru a-i aduce un omagiu lui Boris Nemțov, opozant și fost vicepremier, asasinat vineri în apropiere de Kremlin, a indicat unul dintre organizatorii manifestației, relatează AFP.

”Estimăm la peste 70.000 numărul participanților”, a declarat pentru AFP Alexandr Riklin, unul dintre organizatorii marșului, care a fost autorizat de către municipalitate. Poliția a indicat la rândul său un număr de peste 16.000 de participanți la marș.

Boris Nemțov ”a murit pentru viitorul Rusiei” sau ”El s-a bătut pentru o Rusie liberă”, scria pe pancartele purtate de manifestanți la Moscova, potrivit jurnaliștilor AFP la fața locului. La Sankt Petersburg, cel de-al doilea oraș ca mărime al țării, peste 6.000 de persoane, potrivit poliției, s-au strâns, de asemenea, pentru a-i adune un omagiu lui Nemțov.

Asasinarea opozantului rus, vineri, cu puțin timp înainte de miezul nopții, a fost un șoc pentru partizanii săi și pentru mii de persoane anonime, fiind condamnată și pe plan internațional.
Președintele rus, Vladimir Putin, s-a angajat sâmbătă să-i pedepsească pe asasinii lui Nemțov. ”Se va face totul pentru ca organizatorii și executanții aceste crime odioase și cinice să primească pedeapsa pe care ei o merită”, a afirmat Putin într-un mesaj de condoleanțe către mama lui Boris Nemțov.

Opoziția a renunțat la manifestația prevăzută să aibă loc în sud-estul Moscovei, înlocuind-o cu un marș, începând cu cea 12,00 GMT, până la podul pe care a fost ucis Boris Nemțov, împușcat cu patru gloanțe în spate.

Duminică, podul pe care a fost asasinat opozantul de 55 de ani în timp ce se plimba pe jos cu o tânără din Ucraina, prezentată drept prietena sa, era acoperit cu grămezi uriașe de flori, lumânări, fotografii și mesaje aduse de personalități cunoscute și de o mulțime de persoane anonime.

Cu câteva ore înainte de a fi asasinat, într-o intervenție la radio Ecoul Moscovei, Nemțov făcea apel să se manifesteze duminică în capitală împotriva ”agresiunii lui Vladimir Putin” în Ucraina.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.