Un nou calendar pentru alegeri parlamentare, în Egipt

0

Comisia Electorală din Egipt a anunțat duminică că pregătește un „nou calendar” pentru organizarea de alegeri parlamentare, relatează Reuters și AFP.

Președintele egiptean Abdel Fattah Al-Sisi a cerut duminică guvernului să modifice în termen de o lună legile privind mult așteptatul scrutin legislativ din martie-aprilie, după ce Curtea Constituțională a decis că un articol din legislație este neconstituțional, notează Reuters.

„Președintele a emis directive pentru ca guvernul să facă rapid modificările necesare la legile privind organizarea procesului electoral”, se arată într-un comunicat al președinției egiptene.

Curtea Constituțională Supremă din Egipt a decis că un articol dintr-o lege privind alegerile este neconstituțional, deschizând astfel calea către o posibilă amânare a mult așteptatelor alegeri parlamentare din martie-aprilie din Egipt, informează duminică Reuters și AFP.

Curtea a considerat că anumite dispoziții din această lege, în special în ceea ce privește distribuirea circumscripțiilor, sunt neconstituționale. Această lege electorală a fost ratificată în decembrie de președintele Abdel Fattah al-Sissi, iar scrutinul urma să aibă loc în cadrul unui proces complex. Alegerile legislative din Egipt, primele care urmau să fie organizate sub președintele Sissi, erau prevăzute să aibă loc în etape între 21 martie și 7 mai.
Tribunalul Administrativ trebuie să se pronunțe, în baza hotărârii Curții, cu privire la o posibilă amânare a scrutinului.

Egiptul nu are parlament de la mijlocul anului 2012 atunci când Curtea Constituțională Supremă a decis că alegerile pentru formarea legislativului — primul în zeci de ani ales în mod liber — nu au respectat prevederile constituționale, notează DPA.

În absența unui parlament, președintele Abdel Fattah al-Sissi a deținut autoritatea legislativă și a introdus reforme economice care au impresionat investitorii, însă a limitat în același timp libertățile politice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.