Birchall a discutat cu ambasadorul britanic despre românii din Regat

0

Deputatul PSD Ana Birchall, președinte al Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, a avut luni o întrevedere cu ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell, cu care a discutat despre situația românilor din Regatul Unit, aderarea României la spațiul Schengen, dar și despre climatul din regiune, în contextul conflictului din Ucraina, informează Agerpres.

„Deputatul Ana Birchall a susținut că documentarul difuzat de postul de televiziune Channel 4 ‘The Romanians are coming’ este denigrator și prezintă într-un mod trunchiat experiența românilor în Marea Britanie folosind clișee și exagerări. În context, ambasadorul Marii Britanii a afirmat că tema imigrației este amplificată în această perioadă, pe fondul apropierii alegerilor parlamentare, dar că este de așteptat ca această retorică să fie estompată după momentul electoral. De asemenea, Paul Brummell a susținut că, de exemplu, studenții români sunt cei mai buni ambasadori ai țării noastre în Regatul Unit”, precizează un comunicat de presă remis de către Birchall.

În acest context, deputatul PSD a arătat că imigrația este un fenomen care privește toate statele membre ale UE, inclusiv România, care se confruntă de mai mulți ani cu un „exod al creierelor”.

„Cei mai mulți dintre românii din Marea Britanie au plecat fie să studieze, fie să muncească cinstit. Sigur, vorbim atât despre tineri formați la școli bune care lucrează la companii și firme prestigioase, cât și despre români care își câștigă existența muncind din greu în diverse alte domenii, în cel mai multe cazuri fiind supracalificați pentru respectivele domenii. Ideea că românii din Regat comit infracțiuni, cerșesc sau pretind în mod nejustificat ajutoare sociale este neadevărată și afectează în mod nedrept atât imaginea comunității românești din Marea Britanie, cât și a României în general. Infracționalitate nu înseamnă automat naționalitate și orice persoană care nu respectă legile trebuie să fie pedepsită, dar nu putem să blamăm o comunitate întreagă pentru fărădelegile comise de unii”, a declarat Ana Birchall.

Totodată, deputatul PSD a exprimat speranța că Marea Britanie, deși nu este membră Schengen, va susține în discuțiile politice parcursul României de aderare la spațiul Schengen.

„I-am transmis Excelenței Sale că toate eforturile pe care țara noastră le-a depus în ultimii ani oferă motive legitime de optimism cu privire la intrarea în Schengen. Decizia este, în esență, una politică și sper ca partenerii noștri europeni să ne fie alături. România este un pilon de stabilitate și securitate la granița estică a Uniunii Europene și acționează ca membru de facto al spațiului Schengen’, a mai afirmat Birchall.

Pe de altă parte, cei doi interlocutori au discutat și despre climatul de instabilitate din regiunea Mării Negre, ambii oficiali fiind de părere că disputa ruso-ucraineană aduce deservicii la nivelul întregului continent.

„În calitate de președinte al Comisiei pentru afaceri europene, Ana Birchall a reiterat disponibilitatea intensificării cooperării dintre Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaților și comisia similară a Parlamentului britanic (European Scrutiny Commitee), ca mecanism de consolidare a dialogului interparlamentar. De asemenea, în cadrul întrevederii, ambasadorul Paul Brummel a subliniat că Marea Britanie va aprofunda colaborarea cu România în domeniul economic și, în acest sens, în zilele următoare, România va fi vizitată de o delegație britanică de investitori și oameni de afaceri”, conchide sursa citată

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.