Rezervele valutare ale BNR au scăzut în februarie

Rezervele valutare ale Românei au scăzut ușor în februarie 2015 față de luna anterioară, cu 113 milioane de euro, la 30,48 miliarde de euro, de la 30,6 miliarde de euro la 31 ianuarie 2015, se arată într-un comunicat al Băncii Naționale a Românei (BNR) transmis, luni, Agerpres.

În februarie, la rezervele BNR s-au înregistrat intrări de 659 de milioane de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene și conturilor Ministerului Finanțelor Publice cu fonduri europene.

În schimb, din rezerva BNR au ieșit 772 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele. „La capitolul plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc rambursări de capital și dobândă din împrumutul de la Fondul Monetar Internațional pentru care România a rambursat circa 343 milioane echivalent euro”, se precizează în comunicatul BNR.

Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone și, în condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 3,58 miliarde de euro. Astfel, rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 28 februarie 2015 au fost de 34,062 miliarde de euro, față de 34,313 miliarde de euro la 31 ianuarie 2015.

Potrivit BNR, plățile scadente în luna martie 2015 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 1,59 miliarde de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.