Scandal: Demisii în bloc la vârful ANRP

Share:

Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a luat decizia de a-şi înainta demisia către premierul Victor Ponta. Preşedintele George Băeşu şi cei doi vicepreşdinţi ai ANRP au apelat la aceast gest extrem, reclamând că instituţia este obligată la amenzi pentru neplata în termen a titlurilor de despăgubire. Victor Ponta  admis  că la ANRP „este o problemă extrem de gravă”.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), George Băeşu, i-a înaintat premierului Victor Ponta un memoriu în care reclamă că instituţia este obligată la amenzi pentru neplata în termen a titlurilor de despăgubire. Totodată, George Băeşu şi cei doi vicepreşedinţi şi-au înaintat şi demisia, relatează Româniatv.net.

În memoriu este precizat că împotriva ANRP există mii de procese în care este solicitată amendarea conducerii instituţiei cu zeci de mii de euro pentru neemiterea sau neplata în termenul legal de 30 zile a titlurilor de despăgubire, pentru dosare din urmă cu mai mulţi ani, existând deja decizii ale instanţei în acest sens.

Într-o conferinţă de presă, premierul Victor Ponta a declarat că nu a acceptat încă demisiile, dar acceptă ideea că „cei de la ANRP au dreptate” şi a pledat pentru găsirea unei soluţii în şedinţa de Guvern de miercuri.”I-am rugat pe toţi ca până miercuri să găsim o soluţie, dar oamenii au dreptate. Sunt forţaţi să retrocedeze, altfel primesc amenzi”, a spus premierul.

Ponta a admis că la ANRP „este o problemă extrem de gravă” şi a precizat  că a informat şi CSM-ul în legătură cu situaţia creată.”Avem o problema la ANRP extrem de gravă. Pe bună dreptate, pe de o parte, Parchetul face largi investigaţii faţă de modul cum s-a retrocedat sau restituit fie în natură, fie în echivalent, proprietăţi de valori uriaşe. Pe de altă parte, conducerea ANRP, dl. Băeşu şi ceilalţi vicepreşedinţi sunt amendaţi în fiecare zi de instanţe că nu retrocedezaă în 30 de zile. Sunt între ciocan şi nicovală, să facă ceva neverificat şi apoi să răspundă. Sau să verifice bine şi atunci să plătească nişte amenzi care sunt mult peste veniturile lor. Pe luna februarie au amenzi de trei ori salariul.

Trebuie să găsim o soluţie, pentru că altfel nu va mai vrea nimeni să lucreze. Nu se poate să ai presiunea amenzilor din partea instanţelor.  Sper că impreună cu ministrul Justiţiei şi cel al Finanţelor să găsim o soluţie pentru ca ANRP să funcţioneze în condiţii bune şi corecte.

Oamenii decât să facă ceva ilegal sau să plătească amenzi de trei ori salariul lor, au preferat să plece şi acum avem un blocaj”, a mai spus Ponta. „Absurdul este că amenzile se duc tot la bugetul de stat. Este o chestiune care trebuie reglementată”, a conchis Victor Ponta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.