Akram Khan Company susţine spectacolul „Kaash”, la TNB

Share:

Compania de dans Akram Khan susţine spectacolul „Kaash” pe 8 şi 9 mai pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti, în cadrul seriei „Întâlnirile JTI”, informează un comunicat al organizatorilor.

Aceasta este noua versiune a spectacolului care a avut premiera internaţională anul trecut.

Când a fost lansat iniţial, în 2002, Kaash (cuvântul hindus pentru „dacă”) a fascinat deopotrivă publicul şi criticii. Un spectacol care „a zguduit lumea”, titra „The Daily Star”, în timp ce „Times of London” sublinia „expresivitatea superb sincronizată”, iar „Daily Telegraph” nota inspirat: „Kaash te face să tremuri de emoţie”. „The Guardian” a văzut Kaash ca pe o explorare a Universului în 55 de minute, caracterizându-l pe Akram Khan drept o „stea întunecată a dansului”.

”Kaash” ocupă un loc foarte special în inimile noastre. Noua trupă, formată din cinci artişti internaţionali, va revărsa o altă lumină şi energie asupra piesei, focalizată pe forma fizică şi precizie, ceea ce, cred, încă are o mare relevanţă în 2014′, declară Akram Khan despre noua versiune a spectacolului.

După cum explică artistul, ‘zei hinduşi, găuri negre, cicluri temporale indiene, creaţie şi distrugere’ au reprezentat punctele de plecare pentru ‘Kaash’, continuând încercarea de a clădi punţi între dansul contemporan şi forma dansului clasic indian Kathak.

În doar paisprezece ani, Akram Khan Company a ajuns una dintre cele mai inovatoare companii de dans din lume. Compania are o prezenţă internaţională majoră şi se bucură de turnee care se adresează multor culturi de pe întregul glob. Akram Khan a obţinut numeroase premii internaţionale de dans, precum Premiul Olivier, în anul 2012. Artistul este în prezent profesor la Universitatea de Arte din Londra, colaborează cu Teatrul Sadler’s Wells din Londra, Grenoble din Franţa şi, de asemenea, cu festivaluri importante din întreaga lume.

Inaugurate în anul 2000 de celebra companie de balet ‘Bejart Ballet Lausanne’, Întâlnirile JTI au găzduit dansatori, coregrafi şi companii de balet celebre: Nacho Duato şi Compania Nacional De Danza, Cullberg Ballet, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem şi Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu şi Baletul Naţional din Chile, Alonzo King Lines Ballet din San Francisco, Vortice Dance Company, Maria Pages şi Sidi Larbi Cherkaoui.

Evenimentul Întâlnirile JTI este organizat şi în acest an de Fundaţia Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiaţă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.